Viktória Botošová Šport

Mesto zverejnilo zaujímavú výzvu: Milovníci dvoch kolies, zbystrite pozornosť!

Naše mesto sa prihlásilo do celoslovenskej súťaže, ktorá je nielen zaujímavá, ale aj prospešná. Novozámčania, nechajme auto doma a vyberme sa do práce na bicykli...

Ilustračný obrázok k článku Mesto zverejnilo zaujímavú výzvu: Milovníci dvoch kolies, zbystrite pozornosť!
Zdroj: TASR

Mesto Nové Zámky sa prihlásilo do celoslovenskej súťaže „Do práce na bicykli 2015“, ktorej vyhlasovateľom je národný cyklokoordinátor Peter Klučka. Súťaž pod záštitou Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vznikla ako národná kampaň pre podporu environmentálnych druhov dopravy v mestách Slovenska.

O súťaži nás informovala Mária Skalová, lokálna koordinátorka súťaže, Odbor sociálnych vecí, školstva a kultúry.

Ešte sa stíhate prihlásiť

Cieľom súťaže „Do práce na bicykli 2015“ je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy, motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce.

Cyklistická súťaž bude prebiehať od 1.5.2015 do 31.5.2015. Do súťaže sa môžu zaregistrovať firmy, inštitúcie, organizácie a občianske združenia, ktoré vytvoria 2 až 4 členné tímy.

„Súťaž je určená len zamestnancom firiem, inštitúcií, organizácií a OZ, aby sa podporil rozvoj cyklistickej dopravy aj v našom meste, a aby sa na krátke vzdialenosti, ako je dochádzka do práce a domov, viac uprednostňoval bicykel ako automobil,“ vysvetľuje Mária Skalová.

Termín registrácie je do 27. apríla 2015. Podmienky súťaže, registračný formulár a priebežné výsledky počas súťaže nájdete na: www.dopracenabicykli.eu. Pridáte sa? Urobíte tak niečo prospešné pre svoje zdravie, pre čistejšie ovzdušie a menej hlučné životné prostredie v našom meste.

Dôvodov prečo ísť na bicykli, je hneď niekoľko

Podľa ďalších slov Márie Skalovej, 23.-24.apríla 2015 organizuje Mesto – Mestský úrad, Odbor sociálnych vecí školstva a kultúry Nové Zámky XXIV.jarný ekofestival na tému: Doprava a jej vplyv na životné prostredie a táto cyklistická súťaž je svojím poslaním, tiež zameraná na podporu rozvoja trvalo udržateľnej mobility v mestách t.j. zníženia zaťaženia životného prostredia miest nadmernou individuálnou automobilovou dopravou s cieľom postupne vrátiť občanom príjemnejšie, zdravšie a čistejšie prostredie pre život, čistejšie ovzdušie, menej prašné a hlučné ulice, po ktorých sa dennodenne presúvajú chodci a cyklisti.

Pri neobmedzenom raste počtu áut v mestách bude nevyhnutné pre udržanie zdravšieho životného prostredia pre obyvateľov miest zmeniť naše dopravné návyky, inak to prinesie podľa Márie Skalovej, len ďalšie problémy. „Sú to problémy s dostatkom parkovacích miest, ktoré môžu len uberať z plochy zelene miest a tie ako vieme sú regulátormi mikroklimatických podmienok, ako vlhkosť, teplota vzduchu a prach,“ vysvetľuje.

Vyhodnotenie súťaže a odovzdanie cien si organizuje každé prihlásené mesto. Po vyhodnotení na lokálnej úrovni bude nasledovať vyhodnotenie celoslovenskej súťaže, ktoré zastreší národný cyklokoordinátor.

Foto: ilustračné

Do práce na bicykli v Nových Zámkoch!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM