Anton Hrachovský Správy

Mesto zriadilo krízové a karanténne centrum: Kam umiestňuje bezdomovcov?

Radnica umiestni bezdomovcov do provizórneho zariadenia. V krízovom kontaktnom centre sa im dostane opatery.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zriadilo krízové a karanténne centrum: Kam umiestňuje bezdomovcov?
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V uliciach Nových Zámkov žije asi 80 bezdomovcov. Väčšina z nich okupuje okolie železničnej stanice. Problémy v tejto lokalite sú častým úkazom, čo je na škodu nielen domácemu obyvateľstvu ale i prípadným turistom.

Problém bezdomovcov je dnes snáď ešte vypuklejší než inokedy. So seniormi a ľuďmi s inými chorobami, sú aj oni jednou z najviac ohrozených skupín obyvateľstva.

Útočisko v Športhoteli

Novozámocká radnica rozhodla, že bezdomovcov umiestni od utorka 28. apríla do areálu Športhotela na Sihoti. Stalo sa tak po nariadení vlády a po porade s miestnym úradom verejného zdravotníctva a majiteľom nehnuteľnosti. Pre výber tejto lokality hovorí aj fakt, že leží mimo zastavaného územia. Vstup do areálu je zo strany hrádze.

„V Športhoteli majú ľudia bez domova prístup k jedlu a hygiene, ako aj k rúškam a čistému oblečeniu. Bude im meraná teplota a poskytnuté zdravotnícke informácie. V prípade nutnosti tu môžu absolvovať aj karanténu,“ informovala radnica na svojom webe. Mesto bude za nájom platiť v prípade, že niektorý z bezdomovcov bude umiestnený do karantény. Za jednu posteľ to bude 1 euro.

Krízové kontaktné centrum

V areáli hotela vzniklo krízové kontaktné centrum. Po niekoľkých hodinách od otvorenia v ňom bolo už 11 bezdomovcov.

„Na kontaktnom mieste budú pomáhať dve terénne sociálne pracovníčky, jeden terénny pracovník mesta, dobrovoľníci Komunitného centra KOMPAS, členovia Slovenského Červeného kríža a v stanovenom čase aj zdravotnícki pracovníci,“ dodala radnica.

Ľudia s príznakmi ochorenia budú ihneď premiestnení do karantény v budove.

Krízové centrum a karanténne zariadenie pre bezdomovcov
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM