Rôzne

Mestá svietili na modro: V rámci Svetového dňa povedomia o autizme

„Rozsvieťme to na modro!“ - to je motto Svetového dňa povedomia o autizme, ktorý pripadal na 2. apríla. Na modro svietili známe svetové budovy, ale aj naše na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Mestá svietili na modro: V rámci Svetového dňa povedomia o autizme
Zdroj: Webnoviny.sk

V Nových Zámkoch bola na modro vysvietená budova, v ktorej sa práve svietidlá aj vyrábajú, a je najväčším zamestnávateľom u nás. Naše mesto podporilo kampaň aj prijatím detí, ktoré autizmom trpia, u primátora na Mestskom úrade.

V roku 2007 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Záštitu nad Svetovým dňom povedomia o autizme na Slovensku už šiestykrát prevzala manželka prezidenta SR pani Silvia Gašparovičová.

Kampaň iniciovala Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA).

Autizmus je celoživotné postihnutie, ktoré sa zatiaľ nedá liečiť. Dá sa diagnostikovať už v rannom detstve, jeho ekonomické a sociálne dopady sa naplno prejavia až u dospelých ľudí. . Autizmom trpí celosvetovo asi 67 miliónov ľudí. Na Slovensku trpí autizmom približne 0,5 % populácie, pričom postihuje 4-krát častejšie chlapcov ako dievčatá.

Informačná kampaň chce spoločnosti pomôcť porozumieť autizmu. Cieľom je zlepšiť podmienky, ktoré umožnia ľuďom s autizmom porozumieť svetu.

Modré boli slovenské i svetové budovy

V rámci celosvetovej kampane „Rozsvieťme to na modro!“, boli touto farbou vysvietené viaceré budovy na Slovensku. V Bratislave, Košiciach, Martine, Banskej Bystrici, a mnohých ďalších.

Pripojili sme sa tak k stovkám významných budov na celom svete, ktoré boli osvetlené na modro ako napr. Empire State Building a 30 Rockefeller Center v New Yorku, CN Tower v Toronte, National Concert Hall v Dubline, budova parlamentu v Budapešti a mnohé iné.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM