Rôzne

Máte už vianočný stromček? Vieme po čom idú v Nových Zámkoch

Od 8 eur až po 119 eur! Rozdiely v cenách vianočných stromčekov, už len v rámci nášho mesta, sú obrovské.

Ilustračný obrázok k článku Máte už vianočný stromček? Vieme po čom idú v Nových Zámkoch
Zdroj: Dnes24.sk

Živé stromčeky na Vianoce nájdete u nás na viacerých predajných miestach.

Výber, čo sa týka druhov je prevažne všade rovnaký. Kúpiť si tento rok môžete od klasickej borovice či smreka, aj smrek strieborný, tiež striebornú ale aj normandskú jedličku.

Najlacnejší je smrek, najdrahšia normandská jedlička

V Nových Zámkoch dostanete živé stromčeky aj za 8 eur. Sú to menšie smreky.

Väčšie smreky, okolo 2 metrov stoja na niektorých predajných miestach do 25 eur.

Borovice sú druhé najlacnejšie, cena za kus sa pohybuje v rámci nášho mesta okolo 15 až 20 eur.

Našli sme aj druh – čierna borovica – v podobnej cene ako klasická.

Ceny strieborných smrekov sa pohybujú od 25 do 45 eur.

Jednoznačne najdrahšia je normandská jedľa, najlacnejšiu sme videli za76 eur, a najdrahšiu za 119 eur.

Všetky druhy sa predávajú dobre

„Záujem o jednotlivé druhy je rôzny. Hlavne sa to týka, aspoň mne sa zdá, peňaženky kupujúceho. Teda za koľko si môže dovoliť kúpiť vianočný stromček. To je určite tento rok prioritou,“ podelil sa s nami o skúsenosti z tohtoročného predaja stromčekov ďalší predajca.

„U nás ľudia tento rok uprednostňujú, zatiaľ, stieborné smreky. Aj ja by som ich odporúčala, idú okolo 35 eur, ale veľmi dobre voňajú. Aj keď síce je pravda, že najviac pichajú, ale treba si dať rukavice pri ozdobovaní, ako máme my teraz,“ s úsmevom hovorí slečna, ktorá tiež predáva stromčeky v Nových Zámkoch.

Predajcovia radia

„Už je ten najvyšší čas kúpiť si vianočný stromček. Teraz je ešte najlepší výber. Postupne sa to bude riediť a nebude z čoho vyberať,“ hovoria predajcovia stromčekov. „Ľudia sa nemusia báť, že kupujú skoro a stromček im nevydrží do Vianoc, veď aj tak sú už všetky vypílené,“ zhodli sa tí, čo predávajú stromčeky.

„Aby stromček vydržal čo najdlhšie, treba mu hneď ako ho prinesiete domov, navlhčiť kmeň. Ak nezabudnete, tak ešte niekoľkokrát do vianoc. Najlepšie sú stojany, do ktorých sa dá voda priamo naliať,“ radí predajca.„A dobre je nechať ho v sieťke, ak bol balený. Až niekoľko dní pred Vianocami ho rozbaliť alebo rozviazať, aby sa konáre trošku vyrovnali. Dlhšie vydržia pekné, neovysnuté,“ dodáva.

„Každý rok je modernejšie kupovať aj stromčeky priamo v kvetináčoch. Sú aj zákazníci, ktorí hľadajú vyslovene také,“ povedala predajkyňa.

„Mnohí hľadajú aj čečinu a imelo, ponúkame aj to. Ako ozdobu do vázy,“ hovorí predavač. Ceny sú okolo 1.50 za kus.

Kupujeme na čo máme

„Ja som si prišla kúpiť nejakú jedličku. Ešte nie som rozhodnutá, asi budem dosť pozerať aj na cenu. Chcela by som niečo do 30 eur, no neviem či nájdem,“ zdôverila sa nám Novozámčanka, pani Anna.

„My kupujeme živý stromček len kvôli deťom. Bez neho si nevedia predstaviť Vianoce. Ani ja, keď mám pravdu povedať, potrebujem tú vôňu ihličia. A aký? Ešte nevieme. Dohodneme sa s manželkou, aj podľa ceny samozrejme,“ prezradil nám Peter.

„Fu, ako tak pozerám na ceny, asi uprednostním umelý stromčke. S manželkou sme už aj nad tým uvažovali. Veď dnešné umelé stromčeky vyzerajú úplne ako živé, na nerozoznanie. A pre vôňu pár kúskov čečiny do vázy,“ hovorí s úsmevom ďalší kupujúci.

„My berieme už tradične borovicu. Je aj najlacnejšia, dobre vonia, skrátka sme zvyknutý na tento druh stromčeka. A dlho vydrží, to je dôležité. Asi len raz sme kúpili smrek, a to hneď opadalo, a na normandskú jedlo naozaj toľko nedáme, veď je to len na pár dní. Aj tak sa to potom vyhodí,“ povedal starší manželský pár.

„No, prišla som so synom, s tým, že chcem jedličku. Ale keď vidíme tie ceny, točí sa nám z toho hlava, rozmýšľame ísť pozrieť do iného mesta, tuto sa mi zdá, že sú hrozné ceny. Inde sú lacnejší, čo som počula, tak asi to spravíme tak tento rok. Veď tie ceny stromčekov každý rok nehorázne rastú. Neoplatí sa za to toľko vyhodiť na pár týždňov radosti. Radšej dáme viac peňazí na darčeky pod lacnejším stromčekom,“ usmieva sa milá pani Julka.

„Pamätám si časy, keď naši rodičia kupovali stromčeky za 100, maximálne 200 korún. To máte dnes približne 4 až 6 eur. Viete si to predstaviť? A mohli sme si ich dovoliť všetci. Dnes sú už ľudia, ktorí si nemôžu kúpiť žiadny stromček, lebo nemajú z čoho. No my so ženou, chvalabohu, zatiaľ máme na to peniaze. Ale nie na ten najdrahší. Asi zoberieme smrek, maximálne do 25 eur,“ vyjadril svoj názor Tibor, ktorý prišiel z blízkej obce, aby si kúpil vianočný stromček.

Stromčeky sa predávajú na kusy, nie podľa metráže. Každý má už svoju cenu. Stačí si len vybrať. Aby to zniesla aj vaša peňaženka, aby ste zo stromčeka mali naozaj aj radosť a mali tak pri svojom stromčeku Šťastné a veselé …

Sara

stromčeky-vianočne-predaj
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM