Viktória Botošová Kultúra

Letecký deň v Nových Zámkoch: Vládne špeciály aj podzvukový Delfín, pozrite si ďalšie vychytávky!

Vládne špeciály, letka, parašutisti, hasiči, kukláči,vyhliadkové lety a bungee jumping. TOTO a ešte omnoho viac nás čaká už túto sobotu na Letisku v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Letecký deň v Nových Zámkoch: Vládne špeciály aj podzvukový Delfín, pozrite si ďalšie vychytávky!
Zdroj: Webnoviny.sk

Sobotu 27. septembra sa bude v Nových Zámkoch na Letisku konať Letecký deň. No už tento piatok sa môžeme tešiť na zaujímavú aktrakciu, keďže na Hlavné námestie v Nových Zámkoch priletia helikoptéry. O tohto týždňovom promo dni Leteckého dňa v Nových Zámkoch sme vás už informovali minule.

My sme však boli zvedaví aj na konkrétny program , ohľadom ktorého nás informoval prednosta Peter Ágh. „Bude to zatiaľ najväčší letecký deň počtom ukážok. Tento rok očakávame okolo 10 tisíc ľudí. Návštevnosť sa väčšinou pohybuje od 8 do 15 tisíc. Je to široko ďaleko najväčšia akcia, čo sa týka počtu návštevníkov v celom regióne. Akcia je podporovaná armádou Slovenskej republiky, “ uviedol.

Na čo sa môžeme tento rok tešiť?

Novozámčania, máme sa naozaj na čo tešiť, nakoľko nás čaká program ako ešte nikdy predtým. „Dátum Leteckého dňa je 27. septembra a program ako taký začína vždy o 12. hodine. Program začína o 12.hodine a potrvá do 16.hodiny, s tým že Letecký deň je celý deň. Vyhliadkové lety budú už od rána od ôsmej do večera, až kým nezapadne slnko,„ pokračuje prednosta Ágh.
„Program bude veľmi zaujímavý, budú tu aj veci, ktoré na Slovensku ešte nikdy predtým neboli. Myslím, že to bude už deviaty rok, čo sme najväčším leteckým dňom na Slovensku, pokiaľ samozrejme nepočítam ten vojenský. Čo do počtu návštevníkov, to aj v rámci počtu ukážok,“ predstavil túto udalosť úvodom prednosta. „Či už sú to tie základné ťahúne, ako Mig 29 alebo prelet albatrosov,“ podľa slov prednostu Ágha prídu dokonca aj dva vládne špeciály naraz. Podľa neho, toto nebolo ešte na Sliači, ani nikde inde. Očakáva sa aj vládna letka s helikoptérou.

Pre adrenalínových nadšencov

„Taká zaujímavosť bude bungee jumping z helikoptéry zo 600 metrov, čo tiež nerobil nikto na Slovensku a akrobacia vrtuľníka , čo takisto nebolo zatiaľ nikde,“ vysvetlil Ágh. Zvyšok bude tradične klasický program, na ktorý sú ľudia už zvyknutí, to znamená, že všetko čo sa podarilo vybaviť a čokoľvek čo vydrží chvíľku vo vzduchu. „Od parašutistov po ukážku niekoľko násobného majstra sveta v akrobacii Zoltána Vereša. Nakoniec bude ukážka kompletnej druhej svetovej vojny, na zemi aj vo vzduchu, ukážka ozbrojených síl, policajtov, požiarnikov a spoločná ukážka zásahu PPÚ-čkarov –kukláčov. Na konci pri zásahu dôjde k výbuchu a budú zasahovať aj hasiči,“ dodal.

Špecialita na záver

"Jedna taká špecialitka, ktorá nebola nikde inde je podzvukové prúdové lietadlo L 39 Delfín a ten vlastne bude tu stáť už od tohto piatku, nie len stáť, ale aj lietať. Sú na to možné aj vyhliadkové lety, dokonca,“ hodnotí prednosta, nakoľko sme tu nikdy predtým nemali stíhačku na zemi.

FOTO:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM