Anton Hrachovský Rôzne Rôzne

Kúsok od Nových Zámkov sa bude konať zádušná omša za slovenskú misionárku: Stane sa tak v jej rodnej obci

Slovenská misionárka a lekárka Veronika Terézia Racková, ktorá podľahla zraneniam z útoku v Južnom Sudáne, bude mať zádušnú omšu aj neďaleko nášho mesta - vo svojej rodnej obci.

Ilustračný obrázok k článku Kúsok od Nových Zámkov sa bude konať zádušná omša za slovenskú misionárku: Stane sa tak v jej rodnej obci
Zdroj: TASR

Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková, ktorú útočníci postrelili a zraneniam následne podľahla, pôsobila ako lekárka v Južnom Sudáne. Bola členkou Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) a pracovala ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei. Keď sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, jej auto sa stalo terčom ozbrojencov, ktorí ju postrelili. Misionárka absolvovala sériu operácií. Zraneniam však následne podľahla.

Ako informovali Misijné sestry služobnice Ducha Svätého, zádušné sväté omše za sestru Veroniku Theresiu Ráckovú sa budú konať 28. mája o 11:00 v kaplnke Kláštora Ducha Svätého v Ivanke pri Nitre a 30. mája o 16:00 v Bánove, v kostole sv. Michala Archanjela. Miesto a dátum pohrebu zatiaľ ešte neboli stanovené.

„Sestra Veronika, posilnená sviatosťou chorých, vo veku 58 rokov a v 29. roku rehoľných sľubov, spojená s Kristom v návrate k Otcovi dovŕšila svoju misionársku službu v Južnom Sudáne, kde bola 16. mája zranená a dňa 20. mája 2016 v Nairobi (Keňa) zraneniam podľahla. V nádeji a s vďačnosťou za dar Pánovho Zmŕtvychvstania spomíname na našu zosnulú spolusestru najmä pri slávení Eucharistie a modlitbách,“ uvádza sa v parte, ktoré zverejnili Misijné sestry služobnice Ducha Svätého.

Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková sa narodila sa 8. januára 1958 v Bánove v okrese Nové Zámky. Študovala na gymnáziu v Šuranoch a lekársky titul získala na Karlovej univerzite v Prahe. Po roku lekárskej praxe začala rehoľnú formáciu v Ríme, v ktorej neskôr pokračovala v Nemecku. Racková v minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane. Na Slovensku v minulosti pôsobila ako provinciálna predstavená.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM