Viktória Botošová Kultúra

Kultúrne vyžitie v Zámkoch:Takýto program chystá naša galéria pre svojich návštevníkov najbližšie

Chcete sa kultúrne vyžiť? Takýto program ponúka na najbližšiu dobu Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne vyžitie v Zámkoch:Takýto program chystá naša galéria pre svojich návštevníkov najbližšie
Zdroj: TASR

PERTU NO 11

Jedenásty ročník dlhodobého projektu nadväzuje na jeho ťažiskový program zameraný na hľadanie analógií v súčasnom slovenskom a maďarskom výtvarnom umení. Formou retrospektívy mapuje náhodné názorové, štýlové a tematické paralely v tvorbe klasikov výtvarnej scény.

Aktéri aktuálneho ročníka Milan Dobeš (1929) a János Fajó (1937), patria k ťažiskovým predstaviteľom neokonštrukti­vistických tendencií. Dôsledne rozvíjajú svoj tvorivý program, ktorý im poskytuje priestor absolútnej slobody. Príznačné je pre nich exaktné skúmanie geometrických prvkov, formálna čistota a mediálna šírka. Kým v dynamickom konštruktivizme M. Dobeša určujúcu rolu zohráva esenciálny pohyb a svetlo aktivizujúce diváka, v zmyselnej geometrii J. Fajóa prevláda sugestivita čistej formy a intenzívnej farby.

Obaja vnášajú do objektívneho racionálneho jazyka geometrie katarzné prvky hravosti, tvorivosti a nezameniteľný pohľad. Výstava je jedinečným dialógom podobnosti a odlišností dvoch výrazných poetík a autorov, ktorých spája dlhoročné priateľstvo.

Termín: 10. 9. – 17. 10. 2015
Miesto: Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch
Kurátor: Helena Markusková

PERTU No 11 – MILAN DOBEŠ – JÁNOS FAJÓ

  • dňa 10. septembra 2015 o 17.00 hodine do Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch,výstavu otvorí Helena Markusková

ROBO KOČAN – SVETLOM DO TMY

  • dňa 9. septembra 2015 o 17.00 hodine prednáška z cyklu Umenie a prelínanie, 4.ročník (fotografická tvorba všednosti nevšedným pohľadom od roku 1998 po súčasnosť)

Mohloby vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Kultúrne vyžitie v Zámkoch: Takýto program chystá galéria najbližšie
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM