Anton Hrachovský Samospráva

Krôčik k lepšiemu hospodáreniu: Verejnosť možno spozná odmeny v mestských podnikoch

Poslanci rozhodli o tom, aby boli zverejnené platy vedúcich pracovníkov mestských podnikov v Nových Zámkoch. Ide len o spoločnosti, v ktorých je radnica stopercentným účastníkom.

Ilustračný obrázok k článku Krôčik k lepšiemu hospodáreniu: Verejnosť možno spozná odmeny v mestských podnikoch
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Radnica v Nových Zámkoch možno bude musieť od januára 2020 zverejňovať príjmy štatutárov v podnikoch so 100-percentným podielom mesta.

Rozhodli o tom poslanci na septembrovom mestskom zastupiteľstve. S návrhom prišiel poslanec 7. volebného obvodu Peter Podbehlý. Uvedený krok podľa neho prispeje k stransparentneniu hospodárenia v mestských podnikoch.

Zverejnenie odmien

„Môj návrh uznesenia súvisí so zisteniami hlavného kontrolóra, posilňuje verejnú kontrolu, transparentnosť mesta, má preventívny a protikorupčný charakter,“ uviedol počas zastupiteľstva poslanec Podbehlý.

Hlavný kontrolór mesta Štefan Rovňaník totiž vykonal na popud poslancov kontrolu v Hoteli Korzo, ktorý je v 100-percentnom vlastníctve mesta. Jeho 49-stranový kontrolný výstup z hospodárenia v Korze od roku 2015 zahŕňa tiež opis 38 nedostatkov a pochybení vedenia podniku.

V podnikoch v 100-percentnom vlastníctve mesta (Novocentrum Nové Zámky a.s., Hotel Korzo Nové Zámky a.s.) sú kľúčové pozície dlhodobo obsadené napríklad poslancami mestského zastupiteľstva.

Podbehlý žiadal v návrhu do 30 dní od začiatku kalendárneho roku zverejniť na webovom sídle mesta sumárny ročný súhrn odmien štatutárov za predchádzajúci kalendárny rok. To znamená, že prvý „odpočet“ (za rok 2019) by mal byť uverejnený do 30. januára 2020. Návrh vojde do platnosti po tom, ako primátor podpíše uznesenie poslancov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Hotel Korzo v Nových Zámkoch je mestským podnikom
3
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM