Anton Hrachovský Kultúra

Krásy Žitného ostrova na fotkách: Zámčania si užijú prezentáciu známeho maliara

Žitný ostrov je časť Slovenska, ktorá je akoby kameňom dohodil z Nových Zámkov. Krásy tohto územia si môžu Novozámčania pozrieť v týchto dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Krásy Žitného ostrova na fotkách: Zámčania si užijú prezentáciu známeho maliara
Zdroj: TASR

Maliar József Janiga na svojej výstave v Galérii Vunar v Nových Zámkoch prezentuje krásy prírody Žitného ostrova. Ako informovala Juliana Gémesiová z Galérie Vunar, József Janiga bol milovníkom a maliarom Žitného ostrova.

Pohľad na Žitný ostrov si zažijeme aj v Nových Zámkoch

„Videl a cítil absolútnu krásu prírody, ktorú objavoval a zvečnil. Cieľom galérie je odovzdať jeho umelecký odkaz "Ctite svoju rodnú zem!“, ktorý je aj mottom výstavy. Bol vynikajúcim maliarom, ilustrátorom, grafikom, pedagógom, ale aj básnikom," prezradila Gémesiová.

Vdova Józsefa Janigu, ktorá opatruje a zveľaďuje jeho bohaté umelecké dedičstvo, zapožičala galérii na účely výstavy 50 obrazov, cez ktoré môžu návštevníci poznať a precítiť jeho umelecký odkaz. „Výstavu otvorí výtvarník László Barus, predstaví sa Imre Boráros, herec vyznamenaný Kossuthovou cenou a huslista a pedagóg József Döme spolu so študentmi jeho Súkromnej umeleckej školy,“ doplnila Gémesiová. Výstava potrvá do 31. januára 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM