Rastislav Búgel Rôzne

Kraj vybuduje centrá odborného vzdelávania: Budú plné moderných technológií

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce zvýšiť kvalitu vyučovania vo svojich stredných odborných školách (SOŠ) a zároveň čo najviac prepojiť vzdelávanie s reálnou praxou.

Ilustračný obrázok k článku Kraj vybuduje centrá odborného vzdelávania: Budú plné moderných technológií
Zdroj: TASR

Pripravuje preto rozsiahly projekt budovania špecializovaných centier odborného vzdelávania a prípravy vo vybraných stredných školách. Kraj chce v zriadených centrách sústrediť moderné technologické zariadenia, ktoré nie sú súčasťou bežnej vybavenosti škôl.

Okrem toho sa v nich majú koncentrovať odborní pedagogickí zamestnanci, ktorí budú schopní poskytovať vysoko odborné vzdelávanie a prípravu na výkon daného povolania a odborných činností. Súčasťou projektu je aj prepojenie vyučovacieho procesu s praxou a požiadavkami príslušných stavovských komôr a profesijných organizácií.

Od nového školského roku

Podľa slov hovorcu NSK Stanislava Katrinca by malo prvé centrum odborného vzdelávania začať fungovať už od nového školského roku. „Pri Strednej odbornej škole polytechnickej v Nitre vzniká takéto centrum zamerané na oblasť CNC technológií. Po tom, ako bol krajským zastupiteľstvom v máji schválený dodatok k zriaďovacej listine, je pripravené začať svoju činnosť od 1. septembra 2013. Škola má akreditácie na programovanie obrábacích CNC strojov a zariadení na sústruženie a frézovanie,“ uviedol Katrinec.

V príprave

V štádiu posledných príprav na zriadenie centra odborného vzdelávania a prípravy v potravinárstve a gastronómii je aj Stredná odborná škola potravinárska v Nitre. „Pripravujú sa náplne akreditačných kurzov. Predpoklad schválenia vzdelávacích programov ministerstvom školstva je september 2013,“ povedal Katrinec.

V pláne sú ďalšie

Kraj okrem toho už rozbehol prípravné práce na vznik ďalších piatich centier. Odborná príprava s využitím moderného vybavenia a s prepojením na prax v oblasti stavebníctva môže o krátky čas začať fungovať pri Strednej priemyselnej škole stavebnej v Nitre, centrum vzdelávania v oblasti strojárstva vzniká zasa pri Strednej odbornej škole technickej v Šuranoch.

Pri Strednej odbornej škole poľnohospodárstva v Leviciach má vyrásť centrum odborného vzdelávania a prípravy v poľnohospodár­stve. Na nábytkársky a drevársky priemysel bude zamerané pripravované centrum pri Strednej odbornej škole drevárskej v Topoľčanoch.

Rôzne zamerania

Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu v Nitrianskom kraji už schválila možnosť vybudovať centrá odborného vzdelávania a prípravy aj v ďalších stredných školách. „Tie majú mať zameranie na zváranie a nedeštruktívne technológie, veterinárne vedy, technické odbory a chémiu a na robotizáciu kybernetických systémov vo výrobe,“ vysvetlil Katrinec. Ako dodal, zriaďovanie centier odborného vzdelávania a prípravy by uľahčila prisľúbená pomoc z ministerstva školstva.

Neexistujúci predpis

„Dodnes však neexistuje žiadny vykonávací predpis ani jednotný postoj komôr a stavovských organizácií, pretože nie je vyriešená základná otázka okolo financovania centier. Ministerstvo iba informovalo, že na financovaní sa bude podieľať štát, príslušná komora a vyšší územný celok. NSK začal sám hneď po účinnosti zákona pripravovať podmienky v školách tak, aby mohli začať pôsobiť ako centrá odborného vzdelávania a prípravy,“ uviedol Katrinec.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM