Anton Hrachovský Hokej

Košarišťan hovorí o pokore: Pozvánka do reprezentácie mu spravila radosť, VIDEO

Debut v národnom tíme čaká na Nemeckom pohári 24-ročného brankára Nových Zámkov Andreja Košarišťana. Premiérovú pozvánku do reprezentácie si vyslúžil výbornými výkonmi v Tipsport Lige.

Ilustračný obrázok k článku Košarišťan hovorí o pokore: Pozvánka do reprezentácie mu spravila radosť, VIDEO
Zdroj: TASR

Andrej Košarišťan (na snímke) svojimi výkonmi pomohol hokejistom Nových Zámkov k nečakane vydarenému štartu do sezóny. Na turnaji v Krefelde sa podelí o čas v bránkovisku so skúsenejším Jaroslavom Janusom.

Pre brankára Zámkov nová skúsenosť

„Priznám sa, že reprezentačná pozvánka ma veľmi prekvapila. Je to pre mňa niečo nové, nová skúsenosť. Teším sa na tento týždeň, bude to určite super,“ vyznal sa Košarišťan na pondelkovom (5. novembra) reprezentačnom zraze v Bratislave.

Do národného tímu by si rád preniesol formu z klubu. V Nových Zámkoch je oporou, spomedzi všetkých brankárov v najvyššej súťaži vychytal najviac víťazstiev (12), v percentuálnej úspešnosti zásahov je tretí (93,79). „Štart na Nemeckom pohári vnímam pozitívne, mne to môže niečo len dať do ďalšieho hokejového života. Či sa mi budú triasť kolená? Uvidíme. Nezvyknem bývať pred zápasmi roztrasený. Možno to teraz príde, lebo to bude niečo nové,“ povedal s úsmevom.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Správu o nominácii mu oznámil tréner brankárov Ján Lašák. „Idem na turnaj s pokorou, s cieľom tvrdo pracovať. Zatiaľ netuším, koľko odchytám zápasov. Jaro Janus má toho odchytané viac, je to výborný brankár, potvrdil to v Slovane i v zahraničných ligách. Práca s ním mi môže niečo dať. Brankári sa vedia vždy potiahnuť, niečo si povedať.“

Majstrovstvá sú ešte ďaleko

Košarišťan je ďalším príkladom toho, že aj cez Tipsport Ligu vedie cesta do reprezentácie. Tréner Craig Ramsay ako i generálny manažér Miroslav Šatan súťaž pozorne sledujú a keď v nej niekto povyskočí, dajú mu šancu na medzinárodnej scéne. „V zahraničí máme veľa kvalitných brankárov, preto si vážim, že som dostal šancu pri toľkých menách,“ povedal Košarišťan.

Ešte prednedávnom by nebol uveril, že z Nových Zámkov sa dá dostať do národného mužstva. „Nie každý deň sa chodí do reprezentácie zo slovenskej ligy, tobôž ako brankár. Asi sa v Tipsport Lige hrá kvalitný hokej a súťaž má svoj kredit,“ poznamenal. Štartujúca reprezentačná sezóna je o to zaujímavejšia, že vyvrcholí domácimi majstrovstvami sveta. „Nad tým ešte nerozmýšľam. Majstrovstvá sú doma, takže tam bude veľká tlačenica, každý bude chcieť ísť na šampionát. Uvidíme… Je to ešte ďaleko,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk

Popri stálom asistentovi Róbertovi Petrovickom bude hlavnému trénerovi národného tímu Craigovi Ramsaymu počas Nemeckého pohára pomáhať na striedačke aj Ján Pardavý. Bývalý dlhoročný reprezentačný útočník prijal funkciu po tom, čo ponuku odmietol Michal Handzuš, ten sa chce naplno venovať práci v banskobystric­kom klube.

Prekvapivá ponuka pre Pardavého

Pardavý robí v tejto sezóne asistenta Petrovi Oremusovi v Dukle Trenčín, teraz si túto funkciu vyskúša aj v národnom tíme. „Bola to pre mňa trochu prekvapujúca ponuka, no určite som sa jej potešil. Neváhal som ani chvíľu, keď mi Miro Šatan zavolal. Ako hráči, tak aj každý tréner by mal pracovať na tom, aby sa dostal do reprezentácie,“ myslí si Pardavý.

Počas sezóny sa v úlohách Ramsayho asistentov budú striedať viacerí tréneri. „Ako budú o nomináciu na majstrovstvá sveta bojovať hráči, budú rovnako o ňu bojovať aj asistenti. Zatiaľ sme si nestanovili, ako si prácu rozdelíme, čaká ma míting s Craigom, kde si to spresníme. Tam sa dozviem, akú budem mať rolu počas Nemeckého pohára,“ uviedol Pardavý na pondelňajšom reprezentačnom zra­ze.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM