Správy

Koronavírus zasiahol cestovný ruch: Nepriaznivú situáciu pocíti aj mestská kasa

Tohtoročnú nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu pocíti aj mestská kasa v Štúrove, potvrdil to primátor Eugen Szabó.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus zasiahol cestovný ruch: Nepriaznivú situáciu pocíti aj mestská kasa
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach

Mesto, ktoré navštevujú turisti najmä vďaka termálnemu kúpalisku Vadaš, má nezanedbateľné príjmy z daní, ktoré zaplatia turisti pri prenocovaní, a z prenájmu mestských nehnuteľností na účely cestovného ruchu. Druhý profit, ktorý tvorí hlavnú časť príjmov, plynie do mestskej kasy od spoločnosti Vadaš.

Stovky tisíc eur

„Príjem z prenájmov zaznamenal oproti vlaňajšiemu roku výpadok viac ako 200 000 eur. Pri dani z ubytovania bol zaznamenaný výpadok vyše 100 000 eur. Treba však aj povedať, že Vadaš rovnako ako mesto využili viacero kompenzačných opatrení vlády na zmiernenie dôsledkov epidémie,“ skonštatoval primátor.

Aj keď tento rok ešte nie je uzatvorený, určitú hospodársku bilanciu už samospráva vie zostaviť. „Vychádzajúc z údajov, ktoré boli známe koncom októbra, vidíme, že Vadašu sa zrejme podarí ukončiť tento rok bez strát. Ak si uvedomíme, že vlani Vadaš vykázal zisk bezmála 1 milión eur, tak výsledok tohto roka znamená obrovský prepad. Cestovný ruch je však jedným z odvetví, ktoré počas pandémie utrpeli najviac,“ uviedol Szabó.

Budúci rok

Veľký podiel na výpadku príjmov Vadašu má skutočnosť, že viac ako štyri mesiace boli hotel aj ostatné ubytovacie zariadenia zatvorené. Počet jednodňových návštevníkov kúpaliska poklesol oproti vlaňajšku o 30 percent. Bolo to najmä v dôsledku májového a júnového zatvorenia prevádzok, úroveň predchádzajúcich rokov však nedosiahlo kúpalisko ani v júli a auguste.

Primátor Štúrova predpokladá, že obmedzenia a ťažkosti čakajú turizmus aj v budúcom roku. „Napriek mnohým negatívnym vplyvom však verím, že Vadaš je pripravený zdolať všetky výzvy, ktoré sa dajú očakávať v priebehu budúceho roka,“ domnieva sa Szabó.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nových Zámkov a okolia

Štúrovo
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM