Anton Hrachovský Od Vás Správy

Koronavírus a bezdomovci: Kde ich môže mesto testovať?

Pandémia spôsobená novým koronavírusom výrazne ohrozuje aj ľudí bez domova. V Zámkoch sa o nich starajú na jednom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus a bezdomovci: Kde ich môže mesto testovať?
4
Galéria
Zdroj: TASR

V uliciach Nových Zámkov žije zhruba 80 ľudí bez domova. Od apríla majú možnosť tráviť denný čas v krízovom centre, ktoré mesto zriadilo v areáli Športhotela na Sihoti.

Neskôr, 5. mája rozložili slovenskí vojaci v centre pre bezdomovcov dva veľké stany. Na Sihoti tak našlo v posledných týždňoch útočisko asi 40 bezdomovcov.

„Ľudia bez prístrešia majú o služby krízového centra na Sihoti veľký záujem, niektorí tu strávia aj väčšinu dňa. Prví čakajú v rade už pred samotným otvorením,“ prezradila radnica na svojom webe.

Testy

Po testovaní seniorov v domovoch sociálnych služieb sa dostáva na rad aj ďalšia skupina obyvateľstva výrazne ohrozeného pandémiou COVID-19.

Sú ňou práve bezdomovci. V Nových Zámkoch sa pri vstupe do krízového centra sa musia podrobiť vstupným testom zdravotného stavu.

„Ak je podozrenie z infekcie a lekár indikuje testovanie, priamo na Sihoti máme k dispozícii testovacie súpravy na prítomnosť koronavírusu,“ informuje radnica s tým, že odber vzoriek vykoná poverený lekár VÚC alebo vyškolení členovia Slovenského Červeného kríža.

Bez alkoholu

Veľká časť bedomovcov si „spríjemňuje“ bežné dni popíjaním alkoholu. V krízovom centre i v celom areáli Sihoť je jeho požívanie zakázané.

„Personál z radov zamestnancov mesta a dobrovoľníkov dbá na dodržiavanie pravidiel vrátane zákazu požívania alkoholu,“ dodala radnica.

Vo fotogalérii: V areáli bývalého Športhotelu na Sihoti vzniklo krízové centrum pre bezdomovcov.

Krízové centrum a karanténne zariadenie pre bezdomovcov
4
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM