Rastislav Búgel Krimi

Kontroly na tržniciach a kúpaliskách: Tieto problémy zistili colníci

Colníci vykonávali avizované kontroly zamerané na správne používanie elektronickej registračnej pokladnice. Zamerali sa na predajcov na tržniciach a na kúpaliskách. Porušenie zákona zistili v 18 z 33 kontrolovaných prevádzok, čo predstavuje 54, 5 %.

Ilustračný obrázok k článku Kontroly na tržniciach a kúpaliskách: Tieto problémy zistili colníci
Zdroj: TASR

Nitrianski a trnavskí colníci kontrolovali v sobotu 12.júla tržnice v Nitre a v Nových Zámkoch a na kúpaliskách v Nových Zámkoch a v Podhájskej. Zistili porušenie zákona v 18 prevádzkach z 33 kontrolo­vaných, čo je viac ako polovica kontrolovaných obchodníkov. Za porušenia podnikatelia dostali sankcie vo výške 4 133 eur.

„V dvoch prípadoch zistili opakované porušenie zákona o používaní ERP – nezaevidovanie tržby do pokladnice a nevydanie pokladničného dokladu, pri ktorom môže byť uložená pokuta od 660 eur až do 6 600 eur," informuje Stanislav Pacher, hovorca Colného úradu v Nitre.

Najčastejšími porušeniami zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice bolo nevydanie pokladničného dokladu po zaevidovaní tržby, nesprávne pomenovanie tovaru na pokladničnom doklade a rozdiel hotovosti nachádzajúcej sa v pokladnici oproti prehľadovej uzávierke. . „Aj vzhľadom k počtu zistení porušení zákona budú colníci aj naďalej pokračovať vo svojich kontrolách, ktorých cieľom je okrem zisťovania porušovania zákona aj prevencia a informovanie občanov o povinnostiach obchodníkov vydávať blôčky z registračnej pokladnice pri kúpe akéhokoľvek tovaru,“ informuje Stanislav Pacher.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM