Anton Hrachovský Komunálne voľby

Komunálky bez boja: Starostovia niektorých obcí v okrese Nové Zámky nemajú súpera

V niektorých obciach nášho okresu sa vrece s kandidátmi na pozíciu starostu zrovna nepretrhlo. Pozreli sme sa bližšie na šesť z nich.

Ilustračný obrázok k článku Komunálky bez boja: Starostovia niektorých obcí v okrese Nové Zámky nemajú súpera
Zdroj: TASR

Komunálne voľby sú už za dverami, konať sa budú v sobotu 10. novembra 2018. Kandidátske listiny sú známe, o primátorský resp. starostovský post v slovenských sídlach zabojujú stovky uchádzačov. Niekde ich je viac, inde menej.

No existujú aj obce, kde sa uchádza o starostovskú stoličku iba jeden jediný kandidát a tým pádom je, zdá sa, rozhodnuté. Ide pritom o súčasných starostov resp. starostky. Niekoľko z takých obcí leží aj v okrese Nové Zámky. Pozreli sme sa na šesť z nich.

Tu je 6 obcí okresu Nové Zámky, kde sa o post starostu uchádza jediný kandidát:

Dvory nad Žitavou (5098 obyvateľov)

V jednej z najväčších dedín na Slovensku sa o pozíciu jej prvého muža uchádza doterajší starosta Branislav Becík (40 rokov). Miestna volebná komisia ho zaregistrovala ako nezávislého kandidáta. Vo Dvoroch je len jediný volebný obvod, v ktorom si voliči vyberú 11 z 28 kandidátov na poslancov.

Branovo (575 obyvateľov)

V malej obci na západ od Nových zámkov, kúsok od Dvorov nad Žitavou je jedinou kandidátkou aktuálna starostka Andrea Šulíková (40) vystupujúca ako nezávislá kandidátka. Obyvatelia si budú voliť aj 5 obecných poslancov. Kandidátov je 7.

Hul (1204 obyvateľov)

Aj v Huli sa o vedúcu pozíciu uchádza jediný kandidát – Pavol Guláš (55), taktiež aktuálny starosta obce. Do volieb vstúpi pod hlavičkou koalície Slovenská národná strana – SMER – sociálna demokracia. V obci medzi Šuranmi a Podhájskou majú jeden volebný obvod, v ktorom si zvolia 7 poslancov z celkovo 17 kandidátov.

Jatov (738 obyvateľov)

V obci hneď za Tvrdošovcami je jedinou uchádzačkou o stoličku ´prvej dámy obce´ aktuálna starostka Adriana Matúšeková (48) hájaca ´farby´ SMER – sociálnej demokracie. Obecným poslancom by rado bolo 8 ľudí, podarí sa to piatim. Až 5 z 8 kandidátov vstupuje do boja ako člen strany SMER – sociálna demokracia, traja patria pod Kresťanskodemo­kratické hnutie.

Kamenný Most (1069 obyvateľov)

Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, aj o vedenie obce neďaleko Štúrova sa uchádza doterajšia starostka a nezávislá kandidátka – Katarína Heiszlerová (54). Do obecného zastupiteľstva si občania zvolia 7 poslancov z celkovo 10 uchádzačov. Až deviati z nich sa hlásia ako nezávislí.

Lipová (1518 obyvateľov)

Jediná uchádzačka na post starostky je aj v obci Lipová, kúsok za Šuranmi. Je ňou terajšia starostka a nezávislá kandidátka Tatiana Ölvecká (52). Lipová má pre voľbu zastupiteľstva až dva volebné obvody, v ktorých bude zvolených 9 poslancov. V Mlynskom Seku je na tento post deväť záujemcov, v Ondrochove sú traja.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM