Anton Hrachovský Samospráva

Komisia navrhuje zvýšiť poplatky za odpad v Zámkoch: O sume rozhodnú poslanci

Poslanci prerokujú návrh na zvýšenie miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady. Platiť by mal začať od roku 2020.

Ilustračný obrázok k článku Komisia navrhuje zvýšiť poplatky za odpad v Zámkoch: O sume rozhodnú poslanci
10
Galéria

Komisia MsZ finančná a podnikateľských činností prerokovala na svojom prvom povolebnom zasadnutí niekoľko bodov. Jedným z nich bol aj návrh Všeobecného záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady.

Návrh na zvýšenie od roku 2020

Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady umožňuje obciam určiť sadzbu poplatku za osobu a deň vo výške najmenej 0,0066 eura a najviac 0,1095 eura.

Aktuálne (od 1. januára 2016) platí v Nových Zámkoch sadzba poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad 0,0630 eura denne (23 eur ročne).

Nová sadzba poplatku je podľa návrhu ustanovená za osobu a kalendárny deň vo výške 0,0739 eura.

Ak ju poslanci schvália, platiť by mala začať od roku 2020. V prepočte by to po novom vychádzalo na osobu na 27 eur ročne.

Zvýšenie poplatkov pre občanov pokryje v roku 2020 podľa predsedu komisie Jozefa Töröka náklady na zhruba 15-tisíc ton vyvážaného komunálneho odpadu – teda ak ostane množstvo komunálneho odpadu na terajšej úrovni. Problémom je totiž nízka separácia odpadu. Náklady na jeho uskladnenie na skládke pritom rastú.

Výška poplatku za uloženie odpadu na skládke je na rok 2019 nastavená na 8 eur za 1 tonu. Pokiaľ sa separovanie odpadu v Nových Zámkoch nezlepší, bude sa v roku 2020 platiť 13 eur/tona a v roku 2021 zaplatí mesto až 22 eur za tonu odpadu.

Rezervy sú hlavne u mladých

V roku 2017 sa v Nových Zámkoch separoval komunálny odpad na 38,94 %. „Mesto musí mať eminentný záujem na tom, aby sa pomer separácie zvyšoval. Máme obrovské rezervy, mohli by sme sa ako mesto zlepšiť aspoň o tie o 2–3%, tak by sme hneď získali aspoň 1 euro za uskladnenie tony odpadu,“ vysvetlil predseda komisie.

Účastníci komisie sa zhodli, že osveta ohľadom separácie v meste by mala byť väčšia. „Myslím, že obrovské rezervy sú u mládeže a u mladých ľudí. Tých sa podľa mňa podarí na separáciu ľahšie presvedčiť, ako starších,“ dodal Török.

U tých, ktorí požiadajú o zavedenie množstevného zberu (väčšinou podnikatelia), by mala byť podľa návrhu VZN sadzba poplatku na jeden liter komunálneho odpadu vo výške 0,0240 eura. Išlo by teda o navýšenie o 50% (aktuálne 0,0160 eura).

O návrhu zvýšenia sadzieb bude ešte rokovať Mestské zastupiteľstvo. To by sa malo zísť na svojom druhom povolebnom zasadnutí v marci 2019.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Vynovené kontajneroviská v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM