Anton Hrachovský Samospráva

Kino Mier by sa mohlo dočkať státisícovej investície: Z mestskej kasy pôjde takmer pol milióna

Nové Zámky odštartovali proces na získanie financií na rekonštrukciu budovy miestneho kina. Financovať ho chcú aj z úveru.

Ilustračný obrázok k článku Kino Mier by sa mohlo dočkať státisícovej investície: Z mestskej kasy pôjde takmer pol milióna
Foto: Viktória Botošová

Podľa rozhodnutia poslancov mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch by malo miestne kino Mier dostať nový šat. Mesto už požiadalo Environmentálny fond o poskytnutie dotácie na projekt. Kino už v minulosti prešlo digitalizáciou, výmenou vstupných dverí ale aj sedačiek.

Orientačný rozpočet projektu predstavuje 639 463,60 eur. Mesto sa môže uchádzať maximálne o čiastku vo výške 200-tisíc eur, zvyšných 439 463, 60 eur pôjde z mestskej pokladne. Mestská rada odporučila projekt schváliť, rovnako sa k nemu postavila i väčšina poslancov mesta.

Základná umelecká škola počká

Poslanca Ivana Katonu zaujímalo, odkiaľ mesto vezme potrebné financie, keď len nedávno prebehla horlivá diskusia o spôsobe vykrytia revitalizácie Hlavného námestia – práve aj v dôsledku chýbajúcich finančných zdrojov. Peniaze sa nakoniec nájdu s tým, že počká iný pôvodne plánovaný projekt – presťahovanie ZUŠ do novej budovy. „V rozpočte sme predpokladali čiastku na rekonštrukciu priestorov pre ZUŠ, ktoré by mali byť na Letomostí. Nakoľko sú rozpočtové náklady veľmi vysoké, táto stavba sa teraz nebude realizovať. S prostriedkami, pôvodne vyčlenenými na ZUŠ, by sme však vedeli spolufinancovať kino. Peniaze by mali byť z úveru, ktorý sme brali ešte vlani a nevyčerpali sme z neho takmer 450-tisíc eur,“ vysvetlil Peter Velecký z finančného odboru mesta.

„Dohodli sme sa, že rekonštrukcia ZUŠ bude jednou z priorít. Žiaľ, rozsah prác sa neskutočne navýšil. Každopádne, s týmto projektom počítame a v krátkej budúcnosti sa majú ohodnotiť priestory ZUŠ na ulici SNP. Zdroje by sme chceli hľadať tou formou, že súčasná budova by sa predala a tie financie by sme automaticky vyčlenili na rekonštrukciu budovy, ktorú chceme pre ZUŠ pripraviť,“ povedal primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Čo sa bude rekonštruovať?

Konkrétne práce sa týkajú zateplenia, regulácie vykurovania, zabezpečovania výmeny okien i optimalizácie úniku tepla. Samotná realizácia projektu počíta so štyrmi základnými oblasťami:

  • Komplexným zateplením plášťa budovy
  • Hydraulickým vyregulovaním vykurovacieho systému
  • Výmenou okenných výplní
  • Rekuperáciou vzduchu (vetranie s minimálnym únikom tepla)

Na rad by malo prísť aj okolie kina

Viacerých poslancov zaujímala aj revitalizácia okolia kina, ktoré je v dezolátnom stave. Rozbité chodníky, burina prerastajúca kamenné podlažie. „Samozrejme, už roky vieme, aký je tam problém. S týmto sa počítalo už tento rok, že by sme to dali do poriadku. Ale nakoľko vychádza výzva, tak sme chceli, aby sa najprv urobila samotná budova a následne, keď bude hotová, sa samozrejme obnoví aj povrch okolo kina, keďže je v katastrofálnom stave,“ ozrejmil Otokar Klein.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM