Viktória Botošová Rôzne Rôzne

Keď toto Dávid zbadal, okamžite cvakal: Čo sa to prehnalo v našich končinách?! FOTO

Dávidovi sa z ničoho nič zrazu naskytol pohľad ako z nejakého katastrofického filmu. Keď to spozoroval, neváhal a fotil. Čo sa to prehnalo v Nitrianskom kraji?

Ilustračný obrázok k článku Keď toto Dávid zbadal, okamžite cvakal: Čo sa to prehnalo v našich končinách?! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Nevšedný meteorologický jav sa podarilo zachytiť Dávidovi Zovčínovi z Machuliniec. Dávidovým veľkým koníčkom sú vlaky. Jeden z nich sa práve v stredu poobede rozhodol ísť nafotiť. Miesto toho však zachytil niečo oveľa zaujímavejšie – veľký vzdušný vír, ktorý svojím vzhľadom pripomínal menšie tornádo.

„Išiel som fotiť vlak a náhodou som zbadal ten vír, tak som cvakal, lebo nie je to také každodenné. Vír sa nachádzal niekde medzi Žikavou a Lovcami,“ prezradil nám Dávid, ktorý dodal, že celkovo v okolí videl až tri vzdušné víry.

Fotografie sme ukázali odborníkovi zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Ten nás však ubezpečil, že určite nešlo o žiadne tornádo. „Na obrázku je vidieť prachový vír (ľudovo rarášok), ktorý pravdepodobne nesúvisí s oblačnosťou nad ním. Vytvára sa pri vhodných podmienkach nad prehriatym povrchom pri narušení hydrostatickej rovnováhy vo vrstve instabilného vzduchu. Na rozdiel od tohto víru, tornádo súvisí, a vytvára sa len v spojitosti s búrkovou oblačnosťou typu komulonimbus a mechanizmus jeho vzniku je odlišný,“ vysvetľuje Marcel Macko zo SHMÚ.

Nasnímaný jav sa podľa jeho slov vyskytuje v našich končinách počas letných mesiacov pomerne často. Vzdušný rarášok zachytený Dávidom je však predsa len niečím výnimočný. „Tak pekne viditeľný vír, ako sa podarilo zachytiť na priloženej fotografii, už tak bežný nie je. Z tohto pohľadu je naozaj tak trochu raritou,“ dodal Macko.

Foto: Dávid Zovčín

Dávid nafotil raritu: Prehnalo sa v našom kraji tornádo?
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM