Viktória Botošová Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Zámky nebol Zámkami

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Nové Zámky nie sú výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Zámky nebol Zámkami
Foto: Viktória Botošová

1.Berek

Neoddeliteľnou súčasťou mesta Nové Zámky je lesopark Berek. Nachádza sa v juho-západnej časti mesta vo Veľkom háji. Prístup do lesoparku umožňuje most cez rieku, po ktorom je možné prejsť peši, na bicykli, prípadne na mopede. Premávka v lesnej zóne je pre motorové vozidlá prísne zakázaná. Hneď za mostom je záhradná reštaurácia s možnosťou občerstviť sa. Čo sa týka ovzdušia, je to asi najčistejšia časť mesta. Práve preto je toto miesto veľmi obľúbeným miestom mnohých z nás. Nachádzajú sa tu náučný chodník, unikátne i chránené stromy.

2. Sihoť

Sihoť je medzi obyvateľmi Nových Zámkov, taktiež jednou z obľúbených a navštevovaných častí mesta a mnohí by si bez nej už mesto ani nevedeli prestaviť. Ide o miesto skvelé miesto na relax, oddych, ale aj šport a mnohí z nás naň nedajú dopustiť. Toto miesto využívajú rybári, deti sa môžu vyšantiť na detskom ihrisku, športovci si zacvičiť v exteriérovom fitness parku, no na svoje si tu prídu aj nadšenci skateparku. A ak vyhladnete, môžete si tu hneď aj niečo chutné ugrilovať.

3.Hrádza

Naozaj, len na skok to majú niektorí z nás na hrádzu, ktorá sa tiahne našim mestom popri rieke Nitre. Hrádzu využíva viacero Novozámčanov. Ponúka totižto neskutočné množstvo činností od pobytu v prírode, športového využitia, ale aj možnosti prechádzok. Môžete tu opekať i grilovať, alebo si zatrénovať na neďalekých tenisových kurtoch, alebo v exteriérovom fitness parku. Hneď pri hrádzi sa nachádzajú aj kopce na Čerešňovej ulici, ktoré sú taktiež výnimočnosťou nášho rovinatého mesta. Na jeseň sa tu púšťajú šarkany, v zime slúžia na sánkovanie.

4.Rieka Nitra

Jedna zo slovenských riek, prameniaca na juhovýchode Malej Fatry. Typickou, je pre naše mesto aj samotná rieka Nitra. Rozdeľuje mesto na dve strany a vedie cez ňu viacero mostov. Niektorí sú obdivujú, in ju už ani nevnímajú, keďže je odjakživa súčasťou mesta. Niekedy síce spôsobuje šarapatu a záplavy, slúži však aj na šport, ochladia sa v nej radi aj štvornohý domáci maznáci, môžete tu chytať bronz , či zrelaxovať počas prechádzok.

5. Termálne kúpalisko Štrand

Termálne kúpaliská sa nachádzajú na viacerých miestach novozámockého okresu. V Zámkoch je to však naše kúpalisko Štrand. Štrand E. Tatárika ponúka na ploche 8 ha pestrú ponuku možností trávenia voľného času. Vstup do areálu je cez drevený most, ktorý sa vybudoval cez bývalý mlynský náhon rieky Nitra. Malí aj veľkí Novozámčania sa radi vyšantia v areáli so šiestimi bazénmi, ktoré sú k dispozícii počas letnej sezóny, kedy na kúpalisku nechýba ani šikovní personál. Veď, čo by to bolo za kúpalisko bez našich sympatických plavčíkov a plavčíčiek.

6.Záhradkarské osady

Opäť ďalšia typická vec pre naše mesto. Poloha Nových Zámkov ležiacich v strednej časti Podunajskej nížine priam predurčuje naše mesto na záhradkárske a poľnohospodárske účely. Tí, ktorí nemajú to šťastie a nevlastnia v meste domček zo záhradkou, plne využívajú svoje záhradky v osadách na sadenie, pestovanie, relax pri bazéne, či grilovanie v krbe. Záhradkárskych osád v našom meste je hneď niekoľko, takže mnohí z nás si prídu na svoje a využívajú teplé mesiace na hrabkanie sa v zemi.

7.Holuby

Ich prítomnosť by väčšina Novozámčanov zrejme oželela. Či však chceme alebo nie, aj ony sa stali akousi súčasťou nášho mesta. Typické hrkútanie holubov nás sprevádza na Hlavnom námestí, ale aj v parčíkoch. Niektorí ich berú ako súčasť mesta a jednoducho si na nich zvykli, dokonca ich aj prikrmujú a hádžu im niečo pod zub.

8. Kino Mier

Kino Mier sa v Nových Zámkoch sa otvorilo už 1. mája 1986. Aj napriek svojmu dávnejšiemu otvoreniu ide s dobou. Po digitalizácia kina pred pár rokmi prišiel rad aj na sedačky a iné novinky. Aj keď mnohí navštevujú kiná v nákupných centrách v neďalekej Nitre, nájdu sa aj vak takí, ktorí na premietanie v našom zrekonštruovanom kine nikdy nezavreli.

9.Krytá plaváreň

Nové Zámky sa môžu pochváliť aj s krytou plavárňou, ktorá ponúka kompletné služby. Krytý bazén nájdete vo veľkej presklennej budove patrí tiež medzi špecifikum nášho mesta. Bývalé mestské kúpele existujú už od roku 1964. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa mesto rozhodlo pre ich kompletnú rekonštrukciu. V januári 1996 sa otvorili zrekonštruované priestory mestských kúpeľov pod novým názvom Relax komplex, ktoré slúžia športovým nadšencom dodnes.

10. Trojica silných športov

Obrovské množstvo Novozámčanov, si toto mesto už bez hokeja nevie ani predstaviť. Veď skalní fanúšikovia fandia a milujú svoj tím i v časoch, keď sa im nedarí. Napriek tomu, v Nových Zámkoch je stále populárny aj futbal a nezaostáva ani hádzaná. Zimný štadión, dva futbalové štadióny, či Športová hala Milénium sú taktiež akými špecifickými stavbami nášho mesta.

Foto: ilustračné
Zdroj: Dnes24/Oficiálne stránky mesta/ Wikipedia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM