Anton Hrachovský Správy

Každý môže priložiť ruku k dielu: V Zámkoch sa bude dobrovoľne upratovať mesto

Aj Nové Zámky sa zapoja do celosvetovej kampane týkajúcej sa čistoty sveta okolo nás. Konať sa bude už najbližší víkend.

Ilustračný obrázok k článku Každý môže priložiť ruku k dielu: V Zámkoch sa bude dobrovoľne upratovať mesto
Zdroj: Dnes24.sk

Aj Nové Zámky sa tento rok zapoja do celosvetovej kampane s názvom World Clean Up Day. Ide o podujatie, ktoré sa koná už desiaty rok. Dobrovoľníci z miest po celom svete sa tento deň rozhodli venovať starostlivosti o prírodu a čistotu prostredia, v ktorom spolunažívajú.

V Nových Zámkoch sa toto podujatie uskutoční v sobotu 15. septembra od 9:00 do 14:00.

World Clean Up Day v Nových Zámkoch

´Jeden deň – jedna planéta- jeden cieľ´. Tak znie heslo World Clean Up Day, ktorý vznikol pred 10 rokmi v Estónsku, keď v priebehu niekoľkých hodín vyčistili 4% tamojšej populácie celú krajinu od nelegálneho odpadu. To oslovilo ľudí na celom svete a inšpirovalo ich to k zavedeniu rovnakého princípu v ďalších krajinách. Dnes sa do tejto aktivity zapája 150 štátov sveta a 5% celkovej populácie. Pre podujatie v Nových Zámkoch je na sociálnej sieti vytvorená udalosť, kde sa prípadní dobrovoľníci dozvedia aktuálne informácie.

Trasa upratovania

Trasa upratovania je navrhnutá tak, aby bola časovo zvládnuteľná, no zároveň blízko najrušnejších miest. Pôjde hlavne o parky okolo centra, ktoré sa budú počas presunu prekrývať so zelenými plochami pri niektorých sídliskách. Končiť sa bude na Sihoti. Organizátori dúfajú, že sa k čisteniu sa pridajú aj ľudia z okolitých činžiakov, zároveň pripomínajú, že je vhodné priniesť si vlastné rukavice a napichovátka.

„Chceli by sme touto cestou zvýšiť povedomie o dobrovoľníckej činnosti, zvýšiť informovanosť o problémoch s odpadom hlavne u mladších generácií a dať najavo, že nám na našom okolí záleží. Ak si svoj neporiadok nevieme upratať sami, nemôžeme očakávať, že to niekto spraví za nás. Ako povedal Albert Einstein – Najlepšia forma výchovy je príklad,“ hovoria organizátori podujatia.

Upratovacia skupina vyrazí v sobotu ráno o 9:00 z Hlavného námestia, trasa skončí na Sihoti.

Organizátori tiež zdôrazňujú, v žiadnom prípade nebudú tolerovať akékoľvek náznaky politickej prezentácie. Rovnako sa dopredu ohradzujú voči spájaniu s takýmito aktivitami akýmkoľvek spôsobom, vrátane fotiek či príspevkov na sociálnych sieťach.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: World Clean Up Day Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM