Viktória Botošová Samospráva

Katolícka charita v plnom prúde: Zámčania pozrite sa, ako môžete pomôcť

Zbierka trvanlivých potravín a drogistických potrieb. Prvá charita v Zámkoch, po dlhej dobe. Pozrite sa, kde a kedy sa bude dať pomôcť..

Ilustračný obrázok k článku Katolícka charita v plnom prúde: Zámčania pozrite sa, ako môžete pomôcť
Zdroj: TASR

Za katolícku charitu sv. Jozefa informoval Pavol Pšenák.

O čo sa konkrétne jedná, o akú charitu ide?

Jedná sa o katolícku charitu sv. Jozefa v Nových Zámkoch, ktorá spadá pod diecézu charitu a zároveň aj pod katolícku charitu Slovenska. Založená bola 10. októbra 2014. Jedná sa o prvú charitu v Nových Zámkoch, po veľmi dlhej dobe. Starší ľudia si ani nepamätajú, kedy nejaká charita v Zámkoch fungovala.

Na koho bude zameraná?

Zameraná je na prácu s opustenými matkami s deťmi, potom na ženy, ktoré prišli o domov, o bývanie, alebo potrebujú pomoc. Hlavnou cieľovou skupinou tejto charity však budú seniori a pôjde o zameranie na materiálnu stránku. To znamená, že pôjde o potraviny, a zabezpečenie sociálnych prác do budúcnosti.

Kedy bude prebiehať najbližšia zbierka?

Najbližšia zbierka bude prebiehať, 12.novembra 2014 a končí 15. novembra 2014 v priestoroch Tesca. Túto zbierku organizuje Tesco v spolupráci s katolíckou charitou Slovenska. My sme účastníkom, tejto charity v Nových Zámkoch. Tejto akcie sa tuším zúčastnili 52 obchodných domov Tesco plus každý, kto má záujem sa zúčastniť sa.

Čím môžu dobrovoľníci prispieť?

Prijímať sa budú potraviny asi nasledovným štýlom. Ľudia prídu do obchodu, kúpia si liter oleja a vedia, že charitatívna zbierka je tam, tak kúpi aj 1 liter oleja pre charitu, alebo kilo cukru, či kus toaletného papiera. Všetky vyzbierané potraviny uskladníme v našom sídle na Banskobystrickej ulici 1. Na mieste budú vyvesené aj úradné hodiny, no však ešte ich musíme sprevádzkovať, ale provizórne už fungovať budeme.

Pokiaľ nebude schopní spraviť sociálny dom charity, kde budú ľudia ubytovaní, tak budeme túto pomoc poskytovať starším ľuďom. Sponzorsky, by sme chceli zabezpečiť nejakú jedáleň, alebo vývarovňu, kde by sa im varilo a roznášalo, keď nevedia prísť. Uvidíme, ešte ako to bude fungovať, ale možno by sme to vedeli spraviť tak, že za 50 centov dostanú ľudia obed. Samozrejme pôjde len o tých ľudí, ktorí sú na to skutočne odkázaní.

Ako bude prebiehať prerozdeľovanie charity?

Budú sa zisťovať podmienky, či teda ľudia môžu dostať túto potravinovú pomoc, či tú pomoc skutočne potrebujú. Pracovníci budú vedieť, komu tieto potraviny nutne treba. Pripraví sa im taška, alebo balík. Nechceme aby sa stalo, že tam príde hocikto „nakupovať“. Skúsenosti mestských pracovníčok aj na červenom kríži boli už aj také, že keď sa rozdáva, každý sa naberie a častokrát končili nepotrebné veci zo zbierky rozhádzané po zemi. Čo ľudia nechceli, čo sa im nehodilo, to odhodili na zem.

Aké charitatívne zbierky sú plánované do budúcna?

Samozrejme, plánujeme aj iné akcie do budúcna. Táto Tesco akcia ostane, no padli už aj dohovory s riaditeľmi Kauflandu, Lidlu, Billy, Hypernovy a okolitých supermarketov a hypermarketov, ktoré sú v Nových Zámkoch. V Nitre táto charita funguje takým spôsobom, že obchody odkladajú staré rožky, mlieko a ľudia z charity si po ne potom prídu.

Kto vám bude pomáhať?

Žiaci katolíckej školy sa aktivovali, že nám budú pomáhať s roznosom a zanesú to tým ľuďom, ktorý to potrebujú, rovno domov. V Zámkoch je žiaľ kopu ľudí, ktorí majú kde bývať, ale nemajú čo jesť. Jednoducho z dôchodkov nedokážu vyžiť a nemajú ani na jedlo. Je smutné, že poznám veľa Novozámčanov, ktorí bývajú v jednoizbových bytoch a doma hladujú. Boli by ste naozaj prekvapení, ale tých ľudí je naozaj veľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM