Rôzne

Kam pôjdu Rómovia z Murgašovej? Ubytovňa je predaná

Mesto Nové Zámky predalo problémovú ubytovňu na Murgašovej. Problémovú bytovku obývajú v súčasnosti neprispôsobiví občania. Kedy a kam ich mesto vysťahuje zatiaľ nie je jasné.

Ilustračný obrázok k článku Kam pôjdu Rómovia z Murgašovej? Ubytovňa je predaná
Zdroj: Webnoviny.sk

Víťaz verejného obstarávania z Maďarska zaplatí za bytovku a priľahlý pozemok 94.000 eur. Mestskí poslanci schválili uzavretie kúpnej zmluvy.

Z Hradnej a Kasárenskej zmizli Rómovia pred 6 rokmi

Rovnaký problém riešilo Mesto Nové Zámky aj pred šiestimi rokmi. V roku 2007 predalo zdevastované bytovky na Kasárenskej a Hradnej ulici v centre mesta nitrianskej firme. Nájomníkom, ktorí si nájom riadne platili, zabezpečilo mesto náhradné bývanie práve v bytovke na Murgašovej ulici. Nový majiteľ zabezpečil pre zhruba 300 neplatičov náhradné ubytovanie v schátralých domoch v okolitých obciach. Tento krok vyvolal búrlivé reakcie tak vysťahovaných Rómov, ako aj obyvateľov obcí, do ktorých mali byť neprispôsobiví občania vysťahovaní.

Rómovia riadne znepríjemňovali život v meste

Protestujúci Rómovia sa na niekoľko dní usídlili na námestí pred novozámockým mestským úradom a žiadali nové byty. Krátko po vysťahovaní sa väčšina z nich vrátila naspäť do Nových Zámkov a ubytovala sa u svojich príbuzných a známych v ubytovni na Murgašovej. Mestskí poslanci sa problémom tejto bytovky zaoberali už pred dvoma rokmi. Poukazovali na to, že počet obyvateľov bytovky niekoľkonásobne prevyšuje jej kapacitu, pričom len zlomok z nich má platnú nájomnú zmluvu.

Sara

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM