Viktória Botošová Kultúra

Kam cez víkend, radia Novozámčania: Vodný mlyn odporúča Andrej (27)!

V našom novom seriáli dáme priestor vám, našim čitateľom. Posielať nám môžete tipy na víkendové podujatia, prípadne výlety, turistiku. Tip na výlet nám tentokrát poskytol Novozámčan Andrej (27).

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend, radia Novozámčania: Vodný mlyn odporúča Andrej (27)!
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď perspektíva počasia na víkend nie je najideálnejšia, netreba vešať hlavu. Slovenskí meteorológovia však v našom okrese nehlásia žiaden dážď, čo by ste mohli využiť na príjemný výlet s rodinou alebo priateľmi. Andrej (27) z Nových Zámkov odporúča Vodný mlyn!

Vodný mlyn sa nachádza neďaleko mesta Kolárovo, ktoré leží približne 20 kilometrov od Nových Zámkov. „ Je to blízko.Tento areál je otvorený pre verejnosť každý deň. Vrelo odporúčam,“ hovorí Novozámčan Andrej. „ Je to príjemné prostredie, kde sa viete zabaviť s priateľmi, alebo s rodinou. V areáli sa nachádzajú rôzne druhy zvierat. Sú tam aj koníky, ktoré vlastnia tunajší farmári. Na svoje si tu prídu aj gurmáni, kedže obvykle sa tu podáva chutný guláš. O okolie je pekne a príkladne postarané,“ dodal o okolitom prírodnom areáli.

Vodný mlyn v Kolárove

Prírodný areál vodného mlyna sa nachádza neďaleko Kolárova v juhozápadnej časti Žitného ostrova. Areál leží na polostrove, ktorý obklopujú toky Malého Dunaja a Váhu. Bol vybudovaný ako súčasť kultúrnej pamiatky Plávajúci mlyn. Na území sa nachádza zloženie flóry a fauny, ktoré je typickým reprezentantom ekosystému lužného lesa. Neodmysliteľnou súčasťou je už od polovičky 15.storočia „Hrad mieru“, ktorého zvyšky sú ešte zachované. Ďalšou zaujímavosťou je drevený most cez Malý Dunaj pre chodcov s celodrevenou zastrešenou konštrukciou. Svojou dĺžkou 86 m sa radí medzi najdlhšie drevené mosty v Európe. Most je široký 2,25 m a nemá žiadne betónové piliere. Postavili ho miestni ochranári za rekordných deväť dní v roku 1992.

Zaujímavá história

Múzeum vodného mlynárstva sa nachádza v plávajúcom mlyne, ktorý má zaujímavú históriu. Ten je postavený na dvoch rovnobežných člnoch a ukotvený o breh rieky a pláva na vode. Posledný demontovaný exemplár vodného mlynu bol prevezený v roku 1965 do skladov Múzea slovenskej dediny v Martine. V roku 1980 Okresná pamiatková správa v Komárne požiadala o vydanie mlynu s plánom na jeho rekonštrukciu. Za pomoci Slovenských lodeníc Komárno bolo dielo dokončené. Dnešný mlyn vyzerá veľmi pôvodne, aj keď je mierne upravený pre expozičné potreby. Mlyn je plne funkčný a v roku 1995 sa stal majetkom Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, základnej organizácie Drop v Kolárove.

Informácie o mlyne sme čerpali aj zo stránky: www.muzeum.sk

Foto: Andrej

Vodný mlyn Kolárovo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM