Viktória Botošová Kultúra

Jedinečná výstava v Zámkoch: Obrazy, ktoré sa oplatí vidieť!

Nadšenci umenia tešte sa. Blíži sa Výstava Juraja Kollára v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch. Kedy bude jeden z popredných predstaviteľov súčasného slovenského maliarstva vystavovať?

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava v Zámkoch: Obrazy, ktoré sa oplatí vidieť!
Zdroj: TASR

Juraj Kollár je jedným z popredných predstaviteľov súčasného slovenského maliarstva. Študoval maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri Daniela Fishera a dva roky štúdia venoval i pobytu v ateliéri Zdeňka Berana na pražskej Akadémii výtvarných umení. Od ukončenia štúdií samostatne vystavuje na Slovensku i v zahraničí. Jeho práce sú prezentované ako súčasť rôznych prehliadok súčasného umenia na Slovensku

Reportovaná maľba

Reportovaná maľba je autorským názvom výstavy tohto výtvarníka. Vzťahuje sa na jeho špecifické maliarske videnie, ktoré výrazne kontrastuje s tendenciami súčasnej maľby svet okolo nás ironizovať, posúvať, zveličovať, pohrávať sa s realitou a najmä využívať vizuálny jazyk popovej kultúry.

Juraj Kollár sa naopak vydal na azda zložitejšiu cestu, na ktorej mu nerobí ochranný štít ironický odstup od jeho tém. Predmety, figúry i krajiny sa vo svojich obrazoch snaží sprostredkovať (reportovať) tak, ako ich vníma. Sú zbavené ťažoby krikľavého autorského názoru, ktorý často dokáže využívať potenciál diváckej pozornosti na jej násilné nasmerovanie.

Kollárove obrazy sú, ako sám vraví, ako publicistickou reportážou, ktorá každodennú realitu musí urobiť výnimočnou, no zároveň zachovať jej pravdivosť. Politické a sociálne reálie, ktoré sa miestami v jeho práci objavujú, pôsobia rovnako nestranne. Dnes je medzi relevantných autormi skôr vzácnosťou aj využívanie techník a nástrojov klasického moderného maliarstva, ktoré postupne miznú na úkor nových technológií a ktoré Juraj Kollár priebežne cielene rozvíja.

Výstava v Zámkoch

Výstava predstavuje prierez tvorbou tohto autora. Nájdeme v nej však aj tematické ohniská, ktoré rezonujú naprieč výberom – obrazy krajiny či mesta so sociálnym kontextom (napríklad obrazy, ktoré sú zároveň nenápadnými sociálnymi miestopismi mestského prostredia Bratislavy), nestranné maľby našej politickej scény (Parlament, 2012), novšia séria aktov či známy cyklus malieb pohľadov cez sklobetónové steny.

Otvorenie výstavy Reportovaná maľba bude 25. februára 2015 o 17:00 v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch a potrvá do 28. marca 2015. O výstave informovala Tímea Hrebíčková.

Foto: ilustračné

Reportovaná maľba
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM