Anton Hrachovský Krimi

Jazda na bicykli má fanúšikov i v Zámkoch: Polícia apeluje na dodržiavanie zásad

Mnohí cyklisti nevyužívajú svoj bicykel iba na rekreáciu, ale aj ako dopravný prostriedok. Novozámocká polícia však varuje pred nedodržiavaním predpisov.

Ilustračný obrázok k článku Jazda na bicykli má fanúšikov i v Zámkoch: Polícia apeluje na dodržiavanie zásad
Zdroj: TASR

Jazdiť na dvoch kolesách je čoraz viac v móde. Bicyklovanie patrí v súčasnej dobe k propagovanej forme ekologického pohybu v sieti ťažko prejazdných mestských komunikácií. Väčšina miest na Slovensku na tento cyklistický fenomén nie je pripravená, nakoľko miestne komunikácie neboli v minulosti projektované a prispôsobované na cestnú premávku.

Treba ovládať pravidlá

Inak tomu nie je ani v Nových Zámkoch. Cyklisti tu nemajú vybudované svoje cestičky, napriek tomu dávajú o sebe stále viac vedieť. Za ostatné týždne sa v meste konali dve nočné cyklojazdy. Ďalšie výjazdy, či už denné alebo nočné, sú v pláne. Miestna komunita sa rozrastá aj vďaka sociálnym sieťam. Nepripravenosť mestských komunikácií na cyklistickú formu dopravy si uvedomuje aj Mestská polícia v Nových Zámkoch.

„Je potešujúci fakt, že sa nám počet cyklistov na miestnych komunikáciách zvyšuje. Tento fakt má aj odvrátenú stranu,“ hovorí náčelník mestskej polície Jozef Tököly, ktorý zároveň tvrdí, že mnohí cyklisti neovládajú pravidlá cestnej premávky, čím vznikajú nebezpečné situácie.

Zákaz jazdy na chodníku

V Nových Zámkoch chýbajú cyklochodníky, doprava v niektorých úsekoch dňa kolabuje a tak si nejeden cyklista vyberie na jazdu chodník. „S výnimkou osôb mladších ako desať rokov (v sprievode spôsobilej osoby) nemá cyklista čo robiť na chodníku. Cyklista nesmie ohroziť chodca bezohľadnou jazdou na chodníku,“ tvrdí Tököly.

Podobne, ako jazda na chodníku, nie je povolený ani prejazd cez priechod pre chodcov. „Cyklista nemá čo prechádzať na bicykli cez priechod pre chodcov. Musí z bicykla zostúpiť a bicykel tlačiť. Dokonca aj pri jazde na komunikáciách cyklisti jazdia vedľa seba a nie za sebou,“ hovorí policajný náčelník.

„Problémom je tiež, že cyklisti nie sú dostatočne označení reflexnými prvkami. Seba, ako aj iných účastníkov cestnej premávky, tak vystavujú obrovskému riziku,“ vysvetľuje náčelník novozámockej mestskej polície.

Z vyššie uvedených dôvodov odporúča cyklistom, aby si preštudovali Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a to špeciálne osobitné ustanovenia o niektorých účastníkoch cestnej premávky § 52 Osobitné ustanovenia o chodcoch, ods. (2) ako aj § 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch.

Prevencia v teréne aj na školách

Mestská polícia plánuje v novom školskom roku preventívnu akciu zameranú na cyklistov v teréne. Nedisciplinovaným cyklistom budú príslušníci polície rozdávať letáčiky s dôležitými informáciami o pravidlách správania sa cyklistov na miestnych komunikáciách.

„Preventívne aktivity presunieme aj na základné školy, kde budeme žiakom vysvetľovať dôležité ustanovenia o cyklistoch. Na miestach, kde sú umiestnené zvislé dopravné značky B11 zákaz vjazdu bicyklov, budú príslušníci mestskej polície cyklistov riešiť aj ukladaním blokových pokút,“ dodal na záver Tököly.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM