Anton Hrachovský Správy

Informácia, ktorá poteší rybárov: Vo Dvoroch by mohlo vzniknúť nové jazero

Či už radi relaxujete pri vode ako rybár, alebo ten, ktorý sa kúpe, táto informácia vás zrejme poteší. Do niekoľkých rokov zrejme vo Dvoroch nad Žitavou vznikne nové jazero.

Ilustračný obrázok k článku Informácia, ktorá poteší rybárov: Vo Dvoroch by mohlo vzniknúť nové jazero
Foto: Slávka Kellová

Kúsok od Dvorov nad Žitavou, na východnom okraji obce by malo vzniknúť nové športovo – rekreačné jazero. Vybudovať ho chce firma Agro Building Nové Zámky.

Na relax a pre rybárov od 2020

Celkovo by malo nové jazero zabrať plochu 17-tisíc m2, jeho obvod má byť 980,80 metrov. Predpokladaná priemerná hĺbka je 4 metre.

Jazero by sa malo vybudovať formou ťažby štrkopiesku a slúžiť by malo športovým rybárom a návštevníkom na relax v prírode pri vode.

Prístup do areálu s budúcim jazerom je z poľnej cesty smerom na Nové Zámky. Vypracovaný zámer predpokladá začiatok prác na august 2018 a ukončenie výstavby na apríl 2020. Podľa zámeru zverejneného na enviroportáli by mali náklady na vybudovanie jazera dosiahnuť 200-tisíc eur bez DPH.

Návrat chránených živočíchov

Pozemky, na ktorom má jazero vzniknúť, sa nachádzajú v tesnej blízkosti železničnej trate, bývalej strelnice a v rámci chráneného vtáčieho územia Dolné Považie.

Zámer popritom predpokladá aj výsadbu stromovej aleje popri brehu jazera a tým aj vytvorenie podmienok pre návrat chránených živočíchov na svoje teritórium. Zároveň sa toto územie môže stať aj náhradným biotopom a reprodukčnou lokalitou pre vybrané skupiny rýb, obojživelníkov a vtáctva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM