Anton Hrachovský Hokej

Hokejový zväz má ambíciu stavať štadióny pre malé deti: Na ťahu je radnica

V Nových Zámkoch, podobne ako v iných slovenských mestách, by v najbližšom období mohla vyrásť multifunkčná športová hala s ľadovou plochou. Či sa tak stane závisí aj od predstaviteľov nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Hokejový zväz má ambíciu stavať štadióny pre malé deti: Na ťahu je radnica
Zdroj: YouTube.com

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) oslovil primátorov a starostov 156 miest a obcí nad 5000 obyvateľov s možnosťou výstavby multifunkčných športových centier pre deti a mládež, ktorých súčasťou bude aj ľadová plocha. Podmienkou je realizácia celého projektu v areáloch základných škôl či ich bezprostrednej blízkosti. Cieľovou skupinou sú totiž deti od šiestich do desiatich rokov. Plány na výstavbu športových arén predostrel prezident SZĽH Martin Kohút.

Okrem hokeja aj iné športy

V projekte pôjde o ihriská veľkosti 20×40 metrov. Tieto rozmery umožnia, aby sa v čase, keď nebude k dispozícii ľad, mohli vykonávať i iné športové aktivity. Technológia chladenia by mala byť rovnaká, aká sa bežne používa na vonkajších klziskách, napr. na námestiach v niektorých mestách. V prípade, že teplota presiahne 10 stupňov Celzia, priestory sa premenia na klasické ihriská. „Určite by sme chceli do tohto priestoru zaintegrovať aj volejbal, hádzanú, futbal ale aj iné športy," povedal na tlačovej konferencii Martin Kohút.

Zväz chce takouto formou zlepšiť podmienky v mládežníckom športe. Podstatou je, aby mali deti na prvom stupni základných škôl jednoduchší prístup k ľadu a korčuľovaniu. Samotná plocha však podľa Kohúta nie je to, čo deti priláka. „Areál by mal zahŕňať detské ihrisko, street workout, bikepark aj lezeckú stenu. Aktivity, ktoré by mali priniesť aktívne deti do priestorov a okolia školy. A zároveň, aby tam chodili aj rodičia s malými deťmi,“

Na rade je radnica

„Dostali sme sa do štádia, kedy potrebujeme vybrať miesta, kde tie štadióny ako zväz postavíme a budeme prevádzkovať. Pripravili sme preto výzvu, dnes ju už majú v pošte všetci primátori miest nad 5-tisíc obyvateľov,“ povedal prvý muž SZĽH s tým, že na výzvu je v prípade záujmu nutné reagovať do 15. februára 2017.

Zaujímalo nás, či mesto Nové Zámky zaregistrovalo túto zväzovú výzvu a ako sa k nej postaví. Podľa hovorkyne mesta Petronely Bernáth sa radnica k téme potenciálnej novej športovej haly vyjadrí do 8 dní.

SZĽH od samospráv, ktoré prejavia záujem o spoluprácu, požaduje napríklad zaviazať sa k príprave pozemku (minimálny rozmer 76 × 56 metrov) či zabezpečenie všetkých potrebných sieťových prípojok na jeho hranicu. Po výstavbe by prevádzkovateľom takýchto hál bol SZĽH, ktorý by si pozemok od obce prenajímal na 40 rokov za jedno euro.

Cena jednotlivých hál bude rôzna v závislosti od lokality a ďalších podmienok. Podľa prezidenta hokejového zväzu náklady na areál nepresiahnu milión eur. Nepôjde iba o zdroje SZĽH, podľa Zákona o športe môže uvoľniť 30 percent zo svojho rozpočtu na investičnú činnosť, zväz bude na výstavbu jednotlivých hál hľadať investorov zo súkromného sektora, nebráni sa však ani finančnej podpore štátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM