Anton Hrachovský Hokej

Hokejisti idú krôčik po krôčiku: O pár rokov uvidíme viacero vlastných odchovancov

To, že Nové Zámky neplánujú hrať v najvyššej súťaži druhé husle, je známe už dávnejšie. Po skončení sezóny 2015/2016 sa rozbehol prestupový kolotoč, ktorý sa prirodzene dotýka i klubu z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Hokejisti idú krôčik po krôčiku: O pár rokov uvidíme viacero vlastných odchovancov
Foto: Anton Hrachovský

Aj preto prišlo po skončení majstrovskej sezóny v 1. hokejovej lige k posilneniu kádra zvučnými menami v podstate na všetkých postoch, vrátane toho realizačného. Nákupy ešte zrejme neskončili, podľa klubového webu by do kádra ešte pred začiatkom sezóny mali pribudnúť ďalšie posily. Prípadné ďalšie posily sú v pláne po štarte Tipsport ligy, keď už bude u hráčov ako-tak vykryštalizovaná výkonnosť. Okrem skúsených harcovníkov však dostanú šancu aj mladíci ako Török, Maier, Sucharda či Škorvánek.

Rozumný výber hráčov

Financií na plynulý chod klubu by malo byť dostatok. V klube sa bude pracovať s rozpočtom okolo 650-tisíc eur. „Nie sme veľkoklub, aby sme si mohli dovoliť podpisovať hráčov za nereálne peniaze. Za posledných päť rokov sme uzatvárali kontrakty s hráčmi a skladali mužstvo, na ktoré finančne máme a môžeme si to celé dovoliť zaplatiť. Tak isto to robíme aj teraz. Spočítali sme si, koľko reálne máme peňazí na sezónu a podľa toho sme aj vyberali hráčov, aby sme v priebehu sezóny nemali finančné problémy,“ jasne definoval nákupnú politiku klubu športový manažér HC Nové Zámky Ján Chovan (na snímke vo výreze hore) v rozhovore pre klubový web.

„Chceme vybudovať zdravý športový klub, a to nielen po hráčskej, ale aj po finančnej stránke. Toto je náš najväčší cieľ smerom do sezóny,“ vysvetlil Ján Chovan.

Aj preto treba mať do budúcna víziu, ktorá predpokladá zapojenie rodených Novozámčanov do seniorského klubu. V Nových Zámkoch na to myslia a plne si tento fakt uvedomujú. „V Nových Zámkoch nastal v posledných rokoch boom aj v mládežníckom hokeji. Detské a mládežnícke družstvá hrajú už skoro vo všetkých vekových kategóriách, čo ešte päť rokov dozadu nefungovalo. Preto máme v našom tíme deficit domácich odchovancov,“ prezradil Ján Chovan.

Úspechy mladých Novozámčanov

Aktuálne funguje mládežnícky hokej v Nových Zámkoch na výbornú, čo dokazujú aj výsledky mladších a starších žiakov. Družstvo starších žiakov HK Lokomotíva Nové Zámky (na snímke) sa umiestnilo v nedávno skončenej sezóne 2015/2016 na 1. mieste v II. lige starších žiakov,

Úspechy žnú aj novozámockí hokejisti z kategórie do 10 resp. 9 rokov. Účastníci hokejovej ligy EMHL (EuroMinihokejLiga, do 9 rokov) potvrdili kvalitu i tento rok a v celkovom hodnotení obsadili druhé miesto, pričom za sebou nechali napr. také tímy ako Viedeň, Dunaújváros, výbery bratislavskej HOBY, Petržalky či piešťanských Havranov.

Medzi jednotlivcami nesmieme spomedzi najmladších hokejistov novozámockej Lokomotívy nespomenúť napr. dvojicu Viktor Petrík, Dominik Tóth, ktorí získali ako členovia mužstva 1. miesto na celoslovenskom finále turnaja žiakov 4. tried Orange Minihokej Tour 2015.

Počty odchovancov sa v budúcnosti zmenia

Novovzniknutý hokejový klub HC Nové Zámky (vznikol v roku 2011) sa prvýkrát predstavil v hokejových štruktúrach v sezóne 2012/2013. Za tú dobu toho stihlo vedenie klubu veľa – vyhrať MOL ligu (2013/2014), 2. slovenskú ligu (2014/2015), 1. slovenskú ligu i baráž o postup do Tipsport ligy (2015/2016). Niekto by mohol povedať, že ide o klub bez tradície. Treba však poznamenať, že i tie najslávnejšie kluby Európy či sveta raz niekde začínali. Tiež to boli onoho času kluby bez veľkej histórie. Nové Zámky tú svoju začali písať veľkými písmenami iba pred pár rokmi. Vydržme, čo prinesie budúcnosť.

Treba povedať, že i tie najslávnejšie kluby Európy či sveta raz niekde začínali.

„Myslím si, že o pár rokov sa už budeme baviť o inom počte odchovancov v mužstve. Tí budú hrať aj tento rok, no nie v takom počte ako v ostatných extraligových celkoch. Ľudia o nás hovoria, že sme umelo vytvorené mužstvo. Ja by som to tak nevnímal. Sme klub, ktorí vznikol pred piatimi rokmi a po dlhom čase naštartoval hokej v meste. Za toto obdobie sme z nuly dokázali mnoho a neradi by sme teraz zastavili. Všetko si však vyžaduje svoj čas, sme na dobrej ceste. Na hokejovej mape je dostatok tradičných klubov, ktoré majú veľkú históriu, ale tiež niekde začínali. My si rovnako budujeme históriu a chceme ísť svojou cestou,“ vyjadril sa Ján Chovan.

Môže vás zaujímať:

Novozámocké deti v konfrontácii s rovesníkmi zo Slovenska a Čiech: Predbehli takmer všetky slovenské tímy

Hokejoví fanúšikovia vytvorili nový fanklub: Záujemcovia sa môžu hlásiť

Nová tvár v hokejovej kabíne Václav Čížek: Chcem, aby sa ostatné tímy báli jazdiť do Zámkov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM