Viktória Botošová Samospráva

Hlasovanie na trikrát: Poznáme meno nového konateľa Bytkomfortu

Majoritným vlastníkom eseročky Bytkomfort, je mesto Nové Zámky a odteraz má nového konateľa. Hlasovaniu, ktoré bolo po druhom pokuse vyhlásené za zmätočné, predchádzala zdĺhavá diskusia. Nakoniec však poslanci podporili jedno meno.

Ilustračný obrázok k článku Hlasovanie na trikrát: Poznáme meno nového konateľa Bytkomfortu
Foto: Viktória Botošová

Spoločnosť Bytkomfort s.r.o. zabezpečuje teplo a teplú vodu, i elektrinu do mnohých novozámockých domácností, mnohé bytové domy a objekty aj spravuje. Vedúci majetkovoprávneho odboru, Gabriel Závodský informoval na utorkovom zasadnutí novozámockého zastupiteľstva o tom, že bývalý konateľ spoločnosti Bytkomfort s.r.o. Štefan Tóth sa vzdal svojej funkcie konateľa ako štatutárneho orgánu. „V piatok ráno nám bola doručená požiadavka konateľa, ktorý má už dávnejšie zdravotné problémy,“ doplnil primátor mesta Otokar Klein.

O novom kandidátovi na funkciu rozhodol primátor Klein, vybral viceprimátora Lukáša Štefánika. „Navrhol som ho ja kolegom z rakúskej spoločnosti, na základe toho, že pán Štefánik bol členom dozornej rady. Vychádzalo to zo skúseností a zo spolupráce. Toto riešenie ja krátkodobé, dočasné,“ vysvetlil primátor. Ako pokračoval, ide o krátkodobé riešenie z dôvodu toho, že spoločnosť nemôže zostať bez konateľa. Primátor Klein doplnil, že bude vypísané aj oficiálne výberové konanie špeciálne na túto funkciu. „Chceme tam vybrať naozaj špecialistu,“ dodal Klein a doplnil, že valné zhromaždenie spoločnosti schválilo 19.10.2015 od­stúpenie funkcie bývalého konateľa.

Vhodný kandidát

Navrhovaný kandidát vyvolal v novozámockom parlamente viaceré otázky. Poslanec Gabriel Katona bol zvedavý, že či sa viceprimátor cíti byť vhodným kandidátom na túto funkciu. „Nemienim hodnotiť to, či som vhodný, alebo nie som vhodný. Pán primátor ma požiadal, či by som dočasne prijal túto funkciu, ak ma navrhne a ja som to prijal. Samozrejme musí to prejsť mestským zastupiteľstvom,“ povedal viceprimátor Štefánik.

Ivan Katona bol zvedavý, či bude v prípade schválenia nového konateľa spoločnosti Lukáš Štefánik naďalej vykonávať aj funkciu viceprimátora. „Ak ma pán primátor neodvolá, tak plánujem vykonávať funkciu jeho zástupcu. Verím, že to budem stíhať, inak by som túto funkciu neprijal. Som poslancom, ktorý zastupuje primátora v čase jeho neprítomnosti, no primátor je na úrade každý deň. Ja nevidím problém v čase. Mám byť konateľom a štatutárnym orgánom spoločnosti za naše mesto, tak ako sú aj iní poslanci členovia predstavenstva v dozorných radách spoločností,“ povedal a ako doplnil nakoľko je aj v dozornej rade spoločnosti Bytkomfort, v prípade schválenia novej funkcie, by sa tejto funkcie vzdal.

Hlasovanie sa nakoniec podarilo

Prvé hlasovanie dopadlo v prospech návrhu, za bolo 13 poslancov a návrh bol schválený, no vyskytli sa technické problémy. Primátor teda vyzval kolegov, aby sa ešte raz prezentovali svojimi zariadeniami. „Malo by to fungovať, poprosil by som ešte raz hlasovať," oznámil po prezentovaní poslancov primátor Klein. Hlasovalo sa teda druhýkrát, no výsledok bol iný a návrh neprešiel. Primátor vyhlásil hlasovanie za zmätočné a nasledovala krátka prestávka.

Do tretice poslanci zahlasovali každý podľa svojho vedomia svedomia. Zobrali na vedomie vzdanie sa funkcie predchádzajúceho konateľa spoločnosti a do funkcie schválil nového. 15 poslancov hlasovalo za návrh, že štatutárnym zástupcom orgánu spoločnosti Bytkomfort bude dočasne Lukáš Štefánik, návrh bol teda schválený.

Po treťom hlasovaní diskusia pokračovala. „Je zarážajúce, že robíme z rokovacieho poriadku trhací kalendár. My hlasujeme za návrh do vtedy, kým neprejde,“ nezdržal sa a povedal na margo toho, že sa hlasovalo za tento návrh trikrát, poslanec Ivan Katona. Do diskusie sa pripojil poslanec Bertalan Bóna, ktorý hájil primátorov postup pred plénom. „Pán kolega, nebolo to jednoznačné. Ja som prečítal len polovicu, že berieme na vedomie vzdanie sa funkcie," vysvetlil Bóna. Ako ďalej doplnil, neprečítal druhú polovicu uznesenia, v ktorom bolo, že schvaľujú nového zástupcu. Obhajoval tak druhé hlasovanie, ktoré primátor vyhlásil za zmätočné.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM