Správy

Historická chvíľa: Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej krátkej histórii

Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej histórii. Tá sa začala písať 1. januára tohto roka, keď sa rozhodnutím Národnej rady (NR) SR stala dovtedajšia obec Nesvady 141. slovenským mestom.

Ilustračný obrázok k článku Historická chvíľa: Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej krátkej histórii
2
Galéria
Zdroj: TASR

V meste s vyše 5100 obyvateľmi je vo voličských zoznamoch zapísaných vyše 4000 oprávnených voličov, ktorí volia v štyroch volebných okrskoch.

„Záujem o voľby je pomerne vysoký, niekde sme pridávali aj plenty, aby sme skrátili čakanie voličov,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nesvadoch Ján Luca.

Svoj hlas odovzdali vo voľbách do NR SR členovia folklórneho súboru oblečení v krojoch, ale aj čerství mladomanželia, ktorí bezprostredne pred hlasovaním uzavreli manželstvo. O možnosť voliť poštou požiadali štyria občania, ktorí majú trvalý pobyt na území mesta, ale zdržiavajú sa v zahraničí. Podľa prednostu je záujem o voľby vyšší ako v predchádzajúcich rokoch, predovšetkým v mladšej vekovej kategórii.

„Môže to súvisieť aj s tým, že sme sa stali mestom, viac mladých sa zaujíma o dianie v meste,“ domnieva sa Luca.

Podľa názoru prednostu sú už po dvoch mesiacoch viditeľné drobné zmeny vo fungovaní samosprávy, výraznejšie zmeny však očakáva až z dlhodobého hľadiska. „Chceme dosiahnuť vyšší komfort pre našich občanov, skvalitniť služby, fungovanie verejnej správy. Zatiaľ sme zmenu pocítili v tom, že v meste vznikli služby, ktoré v obci neboli, napríklad taxislužba či salóny. Hoci by sa uživili aj v obci, predsa len je ten postoj iný, keď sme mestom,“ potvrdil prednosta.

Nesvady v minulom roku oslávili 750. výročie prvej písomnej zmienky o obci. V roku 1269 sa obec volala Nasvod – Novum Naswod, názov Nesvady nesie od roku 1948.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej krátkej histórii
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM