Anton Hrachovský Správy

Gymnazista Peter zo Zámkov úspešne reprezentuje mesto: Mieri na Cambridge, ROZHOVOR

Dobré meno mestu Nové Zámky robí už niekoľko rokov. Ako mladý úspešný chemik sa predstavil aj na dvoch svetových olympiádach.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazista Peter zo Zámkov úspešne reprezentuje mesto: Mieri na Cambridge, ROZHOVOR
7
Galéria
Zdroj: Archív Petra Rukovanského

Reč je o žiakovi Gymnázia v Nových Zámkoch Petrovi Rukovanskom (na foto druhý zľava). Mladík bol v roku 2019 súčasťou tímu, ktorý dosiahol na 51. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády historický úspech pre Slovensko.

Medzinárodná chemická olympiáda je vyvrcholením stredoškolských chemických súťaží z celého sveta. Peter Rukovanský sa jej zúčastnil aj v roku 2018, keď sa stal najúspešnejším riešiteľom spomedzi Slovákov.

V roku 2019 sa táto súťaž konala v Paríži. Od 21. do 30. júla sa na nej predstavilo 578 účastníkov. Slovensko reprezentovala štvorica gymnazistov. Okrem Petra Rukovanského aj Andrej Kovács (Gymnázium J. Hronca v Bratislave), Samuel Novák (Gymnázium Poštová v Košiciach) a Michal Chovanec (Gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi).

S Petrom sme sa po úspechu na 51. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády porozprávali aj o jeho zážitkoch z Paríža a ďalších plánoch.

V roku 2019 si sa zúčastnil olympiády už druhýkrát. Ako si sa cítil v pozícii študenta, pre ktorého to bola už druhá účasť? Prejavili sa nejaké skúsenosti…?

„Skúsenosti z minulého roka sa mi zišli najmä na celoštátnom kole chemickej olympiády na výberových sústredeniach, na základe ktorých sme boli vybraní na IChO. Takisto som už mal nejaké základné vedomosti a praktické zručnosti, ktoré som sa už nemusel učiť.“

V čom bola olympiáda v roku 2019 odlišná od tej v 2018?

„Tento rok bol program oveľa menej náročný a povedal by som, že úlohy boli jednoduchšie. Prax sa dala stihnúť aj s rezervou.“

Spolu s Andrejom Kovácsom si získal zlatú medailu, čo znamená, že si vylepšil svoj výkon spred roka. Spokojný?

„Áno.“

Ako ste trávili prípravu (na mieste) na súťaž? Oddychovo ako pred rokom alebo ste zvolili iný prístup?

„Tento rok sme mali v programe dosť voľného času aj na oddych aj na prípravu. Riešili sme úlohy z organickej a fyzikálnej chémie.“

Teraz si štvrták na Gymnáziu, už vieš, kde budeš študovať ďalej? Stále platí, že by si rád Vysokú školu technologickú v Prahe?

„Chystám sa na Cambridge študovať prírodné vedy.“

Na akej úrovni boli v Paríži laboratóriá? Napr. V porovnaní s tými česko-slovenskými…

„V Paríži sme robili praktické úlohy na strednej škole, kde mali laboratóriá celkom staré, ale zato dosť priestranné. Ani minulý rok, ani tento nechýbali žiadne pomôcky, ani chemikálie, dokonca sme mali teraz z niektorých pomôcok aj nazvyš.“

Mali ste v Paríži aj voľný čas? Čo všetko ste si stihli pozrieť?

„V oficiálnom programe boli zahrnuté pamiatky ako Louvre a Versailles, ale Eiffelovku sme si mohli pozrieť vo voľnom čase.“

Pred rokom si vravel, že pre spopularizovanie chémie by bolo vhodné organizovať letné školy a tábory. Za ten rok – zaznamenal si nejaké pokroky v tejto oblasti na Slovensku?

„Dve letné školy o ktorých viem, že sa konajú, sa konajú naraz, takže si chemici musia vybrať, na ktorú chcú ísť.“

Aj ste stihli ako tím/jednotlivec nadviazať nejaké priateľstvá so súťažiacimi zo zahraničia?

„Áno, dosť sme sa rozprávali napríklad so Slovincami a Chorvátmi.“

Pred rokom si vravel, že na súťaži boli aj tímy, ktoré po prvý raz pracovali so sklenenými bankami atď. Objavili sa podobné “úkazy” aj tento rok?

„Tento rok som sa o takých nedopočul.“

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Facebook
Gymnazista Peter z Nových Zámkov úspešne reprezentuje mesto
7
Galéria
Zdroj: Gymnázium Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM