Anton Hrachovský Kultúra

Gastrofest v Komoči sa blíži: V roku 2019 už bez jednej z legiend

Široko-ďaleko obľúbený festival bude lákať návštevníkov aj v roku 2019. V komoči sa stretnú gurmáni zo viacerých koncov strednej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Gastrofest v Komoči sa blíži: V roku 2019 už bez jednej z legiend
26
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Aj v roku 2019 privíta Komoča pri Nových Zámkoch gurmánov z blízkeho i ďalekého okolia. Milovníci dobrého jedla sa stretnú na už 18. ročníku medzinárodného Oáza Gastrofestivalu. Na návštevníkov čakajú súťaže vo varení a hudobné vystúpenia.

Už bez legendy

Na pódium sa dostanú Duchoňovci, Edda Művek, Desmod, Ed Philips & the M.P., Nótár Mary, Jolly & Suzy, DJ Čeku, DJ Matt, DJ Antonyo, Zámbó Krisztián, Márió A Hamonikás, Dér Heni, Kökény Attila a DJ Szemi & Y.S Conga.

18. ročník najväčšieho gastrofestivalu na Slovensku sa bude konať od 1. do 3. augusta 2019.

Bohužiaľ, na 18.ročníku už bude chýbať dlhoročná tvár festivalu – Laci Bácsi, ktorý 7. júna 2019 zomrel vo veku 70 rokov. Vlastným menom László Benke bol roky neoddeliteľnou súčasťou festivalu ako člen odbornej poroty.

V 1966 sa stal šéfkuchárom najväčšieho maďarského hotela Szabadság Hotel. Od roku 1972 pracoval rok ako šéf Maďarského domu v Paríži. Od 1974 bol 18 rokov učiteľom na škole Gundel Károly Catering Technics. V roku 1979 získal titul „Master chef“. O deväť rokov neskôr stál na čele tímu, ktorý vo Frankfurte zvíťazil v súťaži „Grand Prix of the Nations“. V individuálnych kategóriách tu získal tri zlaté medaily.

Bol autorom viacerých kuchárskych kníh a v maďarskej televízii mal i vlastnú TV show.

Súčasťou gastrofestu bude aj prezentácia špecifických a jedinečných chutí rôznych regiónov. Lokálne gurmánske špeciality, ako aj jedinečný maďarský folklór sa teší veľkej obľube.

Chute regiónov

Chute regiónov – táto časť festivalu s bezplatným vstupom sa snaží prezentovať rozmanitosť okolitých obcí, ich regionálne gastronomické charakteristiky, či lokálne ľudové zvyky a tradície.

V roku 2017 sa Chutí regiónov zúčastnilo takmer 20 tímov, v roku 2018 sa toto číslo vyšplhalo na 35. Tento rok sa do súťaže môže zapojiť viac ako 60 tímov. Budú mať možnosť prezentovať gastronomické špeciality, ktoré sú u nich najtypickejšie z pohľadu spôsobu prípravy a chuťových vlastností.

Do súťaže vo varení je možné sa zaregistrovať cez webovú aplikáciu gastrofestivalu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Oáza International Gastrofestival 2018 v Komoči
26
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM