Anton Hrachovský Futbal

Futbalový A-tím sa rozpadol: Štvorlístok Novozámčanov vo Veľkých Ludinciach

Klub opustili ako mladí perspektívni hráči, tak aj skúsení borci. Kapitán tímu Róbert Ešek zmenil dres po takmer 10 rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový A-tím sa rozpadol: Štvorlístok Novozámčanov vo Veľkých Ludinciach
Foto: Anton Hrachovský

Klub z Veľkých Ludiniec, obce s necelými 1500 obyvateľmi, skončil v uplynulej sezóne (2017/2018) 3. Ligy – Západ na celkovo 11 priečke, osem pozícií za tretími Novými Zámkami. V prípade FKM Nové Zámky išlo o mimoriadne vydarenú sezónu, výsledkovo najlepšiu za poslednú dekádu.

V podaní Ludiniec však bola pozoruhodná jarná časť ročníka. Podobne, ako hráči FKM Nové Zámky, aj tí z Veľkých Ludiniec zapli na vyššie obrátky a v priebehu druhej polovice sezóny pozbierali až 33 bodov, oproti 14 jesenným bodom. Pre porovnanie, Novozámčania nazbierali za jarnú časť ligy až 36 bodov.

Zmena po takmer 10 rokoch

Posezónny stav je však v oboch kluboch diametrálne odlišný. Kým v Ludinciach sa bude bojovať o hornú polovicu tabuľky, v prípade Nových Zámkov nie je jasné, čo sa bude s klubom diať a či vôbec v 3. Lige – Západ nastúpi.

V Ludinciach posilnili ambície

Ambície tímu novozámockého rivala sú vzhľadom na posilnenie kádra vysoké. Rady TJ Družstevník Veľké Ludince totiž rozšírili okrem iných aj doterajšie opory Nových Zámkov Patrik a Eduard Horáčkovci, Igor Obert i dlhoročný pilier obrany a kapitán tímu Róbert Ešek. Dres zmenil po takmer 10 rokoch.

„Vzhľadom na situáciu, aká nastala v Nových Zámkoch, bolo o to ľahšie ich získať do tímu,“ povedal František Urban z klubu vo Veľkých Ludinciach. „Keď porovnáme jarnú časť minulej sezóny, mali sme len o tri body horší tím než Zámky. Takže myslím, že tí hráci prišli do rovnocenného mužstva. Očakávame od nich, že budú podávať také výkony, aby sme mohli hraž o vrchnú polovicu treťoligovej tabuľky,“ dodal Urban.

Či klub z Nových Zámkov začne nový ročník v 3. Lige – Západ, kde podľa umiestnenia z predchádzajúcej sezóny patrí, je otázne. Klub z Nových Zámkov pre pretrvávajúce problémy opustili aj ďalší hráči.

Hromadný odchod Novozámčanov

V prípade niektorých, dnes už bývalých hráčov Nových Zámkov, je už ich nové pôsobisko známe. Len 18-ročný útočník András Király si to namieril do Salky, o rok mladší Imrich Paluk smeruje do Svodína. Duo legionárov Njabulo Mpofu a Patrick Kingambo Body posilnili konkurenčnú Šaľu, rovnako ako skúsený Ľuboš Hanzel. Ďalší z novozámockých strelcov Tawanda Tapiwa Muchaya zakotvil v Banskej Bystrici.

Ludinčania podpísali aj dvojicu z KFC Komárno – Dmytro Bilyk a Ádam Mészáros. Vo Veľkých Ludinciach pôsobili už v minulom ročníku bývalí hráči Nových Zámkov Kojo Matić a Martin Letko.

Mesto chce pomôcť

V pondelok 23. júla zasadala Správna rada FKM Nové Zámky. „V podstate sme sa dohodli, že tréneri to prevezmú a maximálne im v tom pomôžeme, tak jak doteraz. Správna rada odvolala generálneho manažéra p. Kováča. Vymenovala nového predsedu výkonného výboru, podpredsedov a tajomníka FKM. Stanovili sa nejaké povinnosti, aby sa neopakovalo to, že napriek dobre nastavenému financovaniu, to vypálilo inak,“ povedal na margo stavu v novozámockom futbale Jaromír Valent, jeden z členov správnej rady a mestský poslanec. „V prvom rade by mali pokračovať ďalej deti. Pán Borbély sľúbil, že skúsi pripraviť oddiel A-mužstva. Ale na mužov je ešte chvíľa času, podstatné je, aby deti a dorast mohli pokračovať v súťažiach. Posledné tri mesiace riešime v podstate len futbal,“ dodal Valent s tým, že v prípade A-tímu je situácia v procese riešenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM