Anton Hrachovský Kultúra

Františkáni prichádzajú do Nových Zámkov: Múzeum organizuje pútavú výstavu

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch otvára v septembri zaujímavú výstavu. V hlavnej úlohe budú členovia rádu Františkánov.

Ilustračný obrázok k článku Františkáni prichádzajú do Nových Zámkov: Múzeum organizuje pútavú výstavu
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava ´Františkáni v Nových Zámkoch´ je organizovaná z príležitosti 390. výročia príchodu Rádu menších bratov do Nových Zámkov na pozvanie arcibiskupa Petra Pázmaňa. Dokumentuje dejiny františkánskej rehole v našom meste, od položenia základného kameňa ich kostola a kláštora v roku 1626 až po súčasnosť. Dejinami ťažko skúšaný osud novozámockej františkánskej komunity je na výstavných paneloch zachytený slovom i obrazom, v snahe o zachovanie autenticity príbehu pochádza väčšina vystavených predmetov z inventára Rádu menších bratov v Nových Zámkoch.

Na výstave nebudú chýbať múzejné zbierkové predmety či osobné pamiatky zo súkromných zbierok. Úlohou výstavy je vyzdvihnúť najvýznamnejšie míľniky a udalosti histórie novozámockých františkánov. Priestor dostane aj zakladateľ rádu, Svätý František z Assisi.

Počas trvania výstavy (od 9. septembra do 2. decembra) čakajú žiakov a študentov škôl zaujímavé múzejno-pedagogické aktivity, počas ktorých si môžu svoje novozískané vedomosti prehĺbiť aj rozšíriť. Pre širšiu verejnosť budú organizované prednášky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM