Anton Hrachovský Správy

Františkáni navrhujú odstrániť lavičky pri kláštore: Majú byť útočiskom neprispôsobivých

Jednou z lokalitých, ktorá trpí neprispôsobivým správaním niektorých občanov je okolie Františkánskeho kostola pri Hlavnom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Františkáni navrhujú odstrániť lavičky pri kláštore: Majú byť útočiskom neprispôsobivých
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Na poslednom mestskom zastupiteľstve v Nových Zámkoch prišla na pretras aj téma nekultúrneho správania sa niektorých spoluobčanov. Tentoraz pripomenul tento stav poslanec Ivan Katona, ktorý spomenul jeden zo svojich zážitkov v blízkosti Františkánskeho kláštora v centre mesta.

Presunú lavičky?

Katona požiadal vedenie mesta o odstránenie lavičiek medzi Františkánskym kláštorom a obchodným domom Jednota. „Sedeli sme tam na lavičke a na vedľajšej lavičke bolo počuť zvuk padajúcej vody. A vodopád to nebol. Boli to neprispôsobiví ľudia. Vykonávajú tam základné fyziologické potreby, ale tam aj prespávajú,“ opísal svoj zážitok Ivan Katona a pripomenul, že s týmto problémom sa naňho obrátili aj Františkáni.

„Požiadali ma, aby som tlmočil ich prosbu, aby mesto odstránilo lavičky medzi kláštorom a Jednotou. Neprispôsobivé správanie osôb, ktoré sa tam nachádzajú, presahuje minimálne mieru sakrálnej pamiatky ako aj veriacich, ktorí tam chodia. Myslím, že tie lavičky by sme vedeli umiestniť aj lepšie,“ dodal Katona. Zdôrazdnil, že podľa slov Františkánov tieto problémy neboli, až kým na danom mieste nepribudli lavičky.

Treba volať políciu

„Vieme o tom. S pátrami sme sa o tom už bavili. Stretávame sa s tým aj na iným miestach. Veľakrát je s takýmito ľuďmi komunikácia ťažká či dokonca úplne nemožná,“ povedal primátor mesta Otokar Klein. „Opätovne prosím ľudí, aby kontaktovali mestskú políciu. Na to ju tu máme. Chlapci vedia byť v rámci mesta do piatich minút kdekoľvek,“ dodal primátor. Zároveň uznal, že si uvedomuje často neadekvátne reakcie vandalov, keď ich upozornia samotní občania. „Pokiaľ budeme k nášmu okoliu ľahostajní, žiaľ, takto to bude vyzerať,“ dodal Klein.

„Je úplne jedno o aký prípad ide. Treba kontaktovať mestskú políciu alebo kolegov na Mestskom úrade,“ vyjadril sa viceprimátor Lukáš Štefánik. Dodal, že s predstaviteľmi Františkánov pravidelne komunikuje, no nie je si istý, či je odstránenie lavičiek najlepším riešením.

V súvislosti s touto tematikou sa do diskusie zapojil aj poslanec Koloman Forró, ktorý poukázal na opätovný problém s obyvateľmi bytovky na Murgašovej ulici. Forró pridal aj poďakovanie členom mestskej polície za ich promptné riešenie problémov.

Foto: ilustračné

Lavičky pri Františkánskom kláštore sú útočiskom neprispôsobivých občanov
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM