Anton Hrachovský Správy Samospráva

FOTO: Na hrádzi vyrástlo ihrisko za 400-tisíc. TAKTO vyzerá Cultplay v Zámkoch

Novozámčania sa môžu tešiť na nový interaktívny park. Odkazuje na históriu mesta. Na otvorenie si však treba ešte počkať.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na hrádzi vyrástlo ihrisko za 400-tisíc. TAKTO vyzerá Cultplay v Zámkoch
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Cieľom projektu Cultplay je zvýšiť atraktivitu pohraničnej oblasti Slovenska a Maďarska formou nových turistických oblastí. Prispieť má k prezentácii kultúrneho dedičstva zapojených miest a obcí.

V Nových Zámkoch ide o vybudovanie interaktívneho ihriska inšpirovaného renesančnou šesťuholníkovou hviezdicovitou pevnosťou. Tá slúžila v minulosti ako oporný bod v bojoch proti tureckým vojskám.

Ihrisko ako novozámocká pevnosť

Na ihrisku o rozlohe 585 m2 vyrástlo 7 väčších vežičiek, 6 z nich má pripomínať historické bašty novozámockého hradu. Siedma veža je v strede ihriska. Okrem toho sú na ihrisku ďalšie 4 menšie vežičky, šmýkalky či lezecké ministeny.

Po obvode ihriska je osadených 12 lavičiek, smetné koše a vysadená zeleň.

Pribudnúť by mali ešte informačná tabuľa i audiopanel. „Súčasťou budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach dostupné formou internetovej aplikácie v 3 jazykoch,“ píše sa na webe projektu.

Na ihrisko je zatiaľ vstup zakázaný. Podľa tabule so značkou mesta Nové Zámky by malo byť ihrisko denne sprístupnené v rôznom čase, v závislosti od ročného obdobia. Od apríla do konca októbra by to malo byť od 8:00 do 20:00. Od novembra do konca marca by malo byť v prevádzke od 8:00 do 16:00.

Investícia za 400-tisíc eur

Pre projekt v Nových Zámkoch bolo vyčlenených takmer 400-tisíc eur. Na túto sumu prispel Európsky fond regionálneho rozvoja 85% (cca 340-tisíc eur), štát 10% (cca 40-tisíc eur) a mesto Nové Zámky 5% (cca 20-tisíc eur).

Do medzinárodného projektu Cultplay sa zapojili aj Šaľa, Kolárovo, Hurbanovo, Svodín, Komárno a tiež maďarský Komárom, Kisbér, Tata a Oroszlány.

Ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch (máj 2020)
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM