Anton Hrachovský Kultúra

Folklór oživí centrum Nových Zámkov: Na vystúpenie sa teší kopec ľudových súborov

Podobne ako po minulé roky, aj v tomto sa môžeme tešiť na vystúpenia šikovných a talentovaných detí z Nových Zámkov i okolia. Pripravte sa na poriadnu porciu folklóru.

Ilustračný obrázok k článku Folklór oživí centrum Nových Zámkov: Na vystúpenie sa teší kopec ľudových súborov
Foto: Anton Hrachovský

Novozámčania, máte už plán na víkend? A čo tak trochu folklóru? V takom prípade máme pre vás zaujímavý tip. Centrum nášho mesta zaplavia talentované deti a mládež, vďaka ktorým sa folklórne tradície uchovávajú aj pre ďalšie generácie.

V poradí už 24. Novozámocký festival detských folklórnych súborov s medzinárodnou účasťou pod taktovkou scenáristu, dramaturga a režiséra Ladislava Dráfiho sa odohrá v termíne od 28. do 29. septembra 2018.

Medzinárodný festival v Nových Zámkoch

Dejiskom dvojdňového festivalu bude Dom kultúry Kovak, Hlavné námestie ale aj výstavná sieň v kine Mier. Podujatie ponúkne vskutku zaujímavé vyžitie. Všetko sa začne ráno v piatok 28. septembra v Kovaku a potrvá až do sobotňajšieho večera.

Piatkový program bude po pokračovať na Hlavnom námestí, kde nebude chýbať ani tanečný dom. Aj sobota sa bude odohrávať na námestí. Tešiť sa môžeme na dychovú hudbu v podaní Veselej kapely z Komárna ale aj na ľudový sprievod folklórnych súborov. Talentovaní mladí Zámčania si zmerajú sily aj v súťaži ľudových piesní a dozvieme sa niečo aj o histórii Novozámockého Zlatého levíka.

Program festivalu

Piatok

Dom kultúry Kovak

  • 9:00 –12:00 – Zachovajme folklórne tradície v NSK (Novozámocký Zlatý levík a jeho hostia – Novozámocký Matičiarik – stredná skupina, KS Píšťalôčka a Luxurians pri ZUŠ Nové Zámky, Amirath pri ZUŠ Nové Zámky, Napsugár Gyermeknéptác­csoport Nové Zámky)

Hlavné námestie

  • 15:00 – 17:00 – Rozdávajú radosť doma a v zahraničí (Novozámocký Zlatý levík, DNS Pomněnka Tvrdonice ČR, Novozámocký Matičiarik – veľká skupina, Tanečné súbory Flames a Lurex pri ZUŠ Nové Zámky)
  • 17:00 – 18:30 – Tanečný dom na námestí
  • 18:30 – 24:00 – Oberačková veselica

Výstavná sieň, Združenie VDAM (pri kine Mier)

  • Výstava – História Novozámockého Zlatého levíka

Sobota

Hlavné námestie

  • 9:00 – 10:00 – Veselá kapela z Komárna (dychová hudba)
  • 10:00 – 10:30 – príhovor primátora mesta Otokara Kleina
  • 10:00 – 10:30 – posvätenie úrody
  • 10:00 – 10:30 – ľudový sprievod súborov
  • 10:30 – 12:30 – folklóristi mesta Nové Zámky (Novozámocký Matičiarik – malá skupina, Novozámocký Zlatý levík, Púčik, Margarétka, Ďatelinka, Čepček, Devínček, Ratolesť, Slniečko, Csemadok, Árgyélus, Tökmagok, Kis Zúgó, DFS Lúčik Dulovce, DFS Heličky Nesvady)
  • 12:30 – 13:30 – Novozámocký speváčik (súťaž ľudových piesní)
  • 15:30 – 18:00 – Hosť do domu, Boh do domu (Spevácky zbor Lipa pri MOMS Nové Zámky, Novozámockí seniori, Spevácky zbor Nádej pri MO MS Komjatice, Spevácky folklórny súbor Čerňačanka Černík, Novozámocký Zlatý levík, DFS Rézpatkó Nagykovácsi MR, Levaránek Veľké Leváre, DNS Pomněnka Tvrdonice ČR, Novozámocký Matičiarik – veľká skupina)
  • 18:30 – 24:00 – Oberačková veselica

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM