Anton Hrachovský Kultúra

Folklór je stále v móde: Novozámocký súbor chystá veľký nábor!

Folklórny súbor Zámčan vznikol v roku 2012 v Nových Zámkoch na podnet Emílie Kuczmanovej. V súčasnosti má 15 členov a plánuje svoje rady rozšíriť.

Ilustračný obrázok k článku Folklór je stále v móde: Novozámocký súbor chystá veľký nábor!
Zdroj: FS Zámčan

V roku 2014 získal súbor Cenu primátora mesta Nové Zámky ako prejav uznania a vďaky za zachovanie ľudovej kultúry a šírenie dobrého mena nášho mesta doma i v zahraničí.

Cieľom pôsobenia súboru je predovšetkým posilňovať povedomie o folklórnych zvyklostiach medzi širokou verejnosťou. „Našim cieľom je prezentovať folklór, aby sa čo najdlhšie udržal medzi ľuďmi. Chceme, aby sa im pripomínal. Je dôležité vedieť, ako sa ľudia voľakedy bavili, tancovali, obliekali, čo spievali. Radi by sme ukázali ľuďom voľakedajšie kroje. Ide nám o to, aby sa nezabúdalo na tieto hodnoty slovenského národa,“ opisuje poslanie súboru jeho zakladateľka Emília Kuczmanová (na snímke vľavo).

Vznik súboru aj vďaka priateľom a detstvu

„V minulosti som hrala vo folklórnom súbore Matičiarik. Premýšľala som, že by v meste mohol byť aj folklórny súbor dospelých. Ozvala som sa dobrým priateľom – hudobníkom, či by sa nechceli stať členmi súboru. Takto sme sa postupne rozširovali, vytvorilo sa aj hudobné teleso,“ vysvetľuje vznik ´Zámčanu´ Emília Kuczmanová, ktorá v súbore zároveň pôsobí ako huslistka.

„V hudobnom telese máme momentálne dve speváčky, trojo huslí, jednu violu, jednu basu a harmoniku,“ dodáva zakladateľka súboru.

„Moji rodičia hrali vo folklórnom súbore a neskôr som s nimi hrávala ako dievčatko aj ja. Pochádzam z okresu Senica, otec bol výborný huslista a mama spievala. Všetci traja sme tak účinkovali vo folklórnom súbore v Šaštíne. Ostalo mi to z detstva, bol to tiež jeden z dôvodov založenia súboru Zámčan,“ opisuje svoje začiatky s folklórom Emília Kuczmanová.

Okrem hudby a spievania na vás čaká i tanec

Do repertoáru súboru patrí okrem hudobného a speváckeho pásma i tanečné pásmo. Súbor interpretuje folklorizované prvky ľudovej kultúry z rôznych regiónov Slovenska, predovšetkým Ponitria, Tekova, Podpoľania, Zemplína a Šariša.

„Najviac sa venujeme oblasti Ponitria, Šariša a Zemplína. Zo Zemplína a Tekova máme krásne ručne vyšívané originálne kroje, ušité starými ženami,“ upresňuje Emília Kuczmanová.

Záujem medzi mladými stále existuje – teraz je tu šanca

Podľa zakladateľky súboru Emílie Kuczmanovej, mladí ľudia majú, aj napriek modernej dobe, stále záujem o tradície a folklór. „Mladí sa sami hlásia, máme viacero talentov. Napríklad Natália Kováčová (14), ktorá nahrádza už i primáša. Okrem toho táto mladá talentovaná folkloristka i súťažne spieva. Niektorí mladí inklinujú k folklóru sami od seba,“ vysvetľuje Emília Kuczmanová.

Napriek záujmu je treba zostavu novozámockých folkloristov posilniť.

„Niektoré študentky teraz končia strednú školu a chystajú sa študovať do Bratislavy. Preto robíme nábor do tanečnej zložky, chceme opäť doplniť rady súboru,“ vysvetľuje dôvod konkurzu na nových členov súboru Emília Kuczmanová.

Okrem dobrej nálady pri hudbe a tanci zažívajú folkloristi verejné i neverejné vystúpenia. Tie sa najčastejšie uskutočňujú v Nových Zámkoch, Podhájskej, Šuranoch a okolí. „Boli sme však už vystupovať aj v Piešťanoch pre súkromných hostí,“ dodáva na koniec Kuczmanová.

Ako to na akciách FS Zámčan vyzerá si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Nábor do tanečnej zložky folklórneho súboru Zámčan sa bude konať v nedeľu, 10. apríla 2016 v Dome kultúry o 17:00. Informácie o nábore sú pravidelne aktualizované na web stránke súboru.

Titulné foto: Kristian Mészáros

FS Zámčan
6
Galéria
Zdroj: FS Zámčan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM