Anton Hrachovský Kultúra

Filmy pod holým nebom opäť v Zámkoch: Aké snímky prinesie Bažant Kinematograf?

Milovníci sledovania filmov pod holým nebom, tieto filmy si zapíšte. Obľúbený Bažant kinematograf toto leto opäť zavíta do nášho mesta. Pozrite, aké filmy u nás uvidíme.

Ilustračný obrázok k článku Filmy pod holým nebom opäť v Zámkoch: Aké snímky prinesie Bažant Kinematograf?
Zdroj: Dnes24.sk

Bažant kinematograf opäť v Zámkoch

Filmové retroautobusy Bažant Kinematograf doteraz navštívili 20 slovenských miest. Do konca sezóny autobusy navštívia ešte 9 slovenských miest, vrátane Nových Zámkov. Najnavštevova­nejšími filmami sú zatiaľ Učiteľka a Teória tigra, oba videlo už vyše 5-tisíc divákov a oba si budú môcť pozrieť aj novozámockí diváci. Tak ako po iné roky, aj teraz je festival vystavaný z diel, pod ktoré sa väčšinou podpísali českí a slovenskí filmoví tvorcovia.

Na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch si budú môcť obyvatelia pozrieť štyri filmy. Premietanie začne vždy o 20:30 resp. po zotmení.

Program premietaní v Nových Zámkoch

  • Teória tigra, 28. augusta o 20:30
  • Učiteľka, 29. augusta o 20:30
  • Sedem zhavranelých bratov, 30. augusta o 20:30
  • Obecná škola, 31. augusta o 20:30

Tohtoročný program v našom meste otvorí česko-slovenský film Teória tigra (2016). Ide o snímku o veterinárovi Janovi, ktorý sa vydáva na cestu za naplnením svojich snov, ktorej súčasťou sú stádo kôz aj kráv, psychiatrický ústav, plavba na plti i život na lodi. Tento film bol v roku 2016 tretím najnavštevovanejším premiérovým filmom v Českej republike.

Ako druhý film uvidia diváci slovensko-českú sníkmu Učiteľka (2016) so Zuzanou Mauréry v hlavnej úlohe. Príbeh sa odohráva 80. rokoch minulého storočia, v predmestskej základnej škole riaditeľka s rodičmi detí hľadá spôsob, ako sa zbaviť manipulatívnej triednej učiteľky. Film získal významné ocenenia aj na medzinárodných filmových festivaloch a s úspechom sa premieta v kinách po celom svete.

Nasleduje rozprávka Sedem zhavranelých bratov (2015) na motívy Pavla Dobšinského, ktorá má na konte tri České levy, dve Slnká v sieti a viacero ocenení z medzinárodných festivalov.

Diváci sa môžu tešiť aj na snímku Obecná škola (1991) od režiséra Jana Svěráka. Scenárista Zdeněk Svěrák film popísal takto: "Nemôžem sa zbaviť pocitu, že stále je to pre mňa najpríjemnejší film. A keď hľadám dôvody, tak nachádzam dva. Na jednej strane je to film z môjho detstva a tam sa človek rád vracia, za druhé je to prvá, a musím zdôrazniť, že aj nečakaná spolupráca s mojím synom.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM