Anton Hrachovský Kultúra

Fašiangy v novozámockom okrese: Tradičné zábavy pokračujú aj v okolitých obciach

Tradičné akcie týkajúce sa Fašiangov sa odohrajú aj pár kilometrov od nášho mesta. Pozrite si program v neďalekých obciach.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy v novozámockom okrese: Tradičné zábavy pokračujú aj v okolitých obciach
12
Galéria
Zdroj: TASR

Fašiangy sú pre Slovákov, čo sa týka ľudovej zábavy, jedným z najobľúbenejších období. Ľudia si v minulosti počas nich dopriali hojnosť jedla, preto k typickým črtám tohto obdobia patrili aj zabíjačky, jarmoky či sprievody v maskách. Fašianková zábava sa bude konať nielen v Nových Zámkoch ale i na okolitých dedinách.

Nové Zámky

Novozámocká radnica spolu s mestskou organizáciou Novovital prichystali aj v roku 2019 fašiangovú zabíjačku. Uskutoční sa vo štvrtok 21. februára 2019 o 8:30 pri Športovej hale Milénium. Spojená bude s popoludňajšou ochutnávkou tradičných zabíjačkových pochúťok. Tá je naplánovaná na 16:00. Vstupné stanovili organizátori na symbolické 1 euro.

Bánov

V neďalekom Bánove pojali túto tradíciu vo forme Krojovaného fašiangového bálu. Organizuje ho Folklórny súbor Rozmaríny spolu s Obecným kultúrnym strediskom a uskutoční sa 23. februára o 19:00 v kultúrnom dome Bánov. Vstupné je 24 eur na osobu a do tanca zahrá Brillant orchester Milana Olšiaka a DJ Ján Korytár.

Dolný Ohaj

Dolnoohajčania sa budú baviť až dva dni. V sobotu 23. februára bude od 10:00 pri kultúrnom dome prebiehať ukážka zabíjačky a v nedeľu 24. februára sa bude od 15:00 konať ochutnávka zabíjačkových špecialít. Populudnie spestrí aj kultúrny program, o ten sa postará mužská spevácka skupina Lidovec.

Lipová

V Lipovej sa fašiangy slávia v oboch častiach obce. V Mlynskom Seku sa odohrali už v nedeľu 17. februára, no časť Ondrochov ešte len čakajú – konkrétne 23. februára. Na programe v miestnom kultúrnom dome je vystúpenie detí a mládeže z Ondrochova (15:00). Okrem toho je v pláne zábava s folklórnou skupinou Čaračan a Veselou heligónkou (16:00). Nebude chýbať ochutnávka zabíjačkových špecialít, šišiek a vína.

Semerovo

Na začiatku marca si tieto tradície užijú aj Semerovčania. Čaká ich totiž Fašiangové slávnosti 2019 spojené so zabíjačkou. Konať sa budú 2. marca v MKS Semerovo. Program začne spracovaním prasaťa už od 8:00 ráno a potrvá až do 16:00. Medzitým sa bude v dedine konať fašiangový sprievod v maskách (12:00–15:00). Pridať sa k nemu môžu aj občania. Od 16:30 začne hlavný program v dome kultúry. Občerstvením budú šišky a zabíjačkové špeciality.

Komjatice

Fašiangový sprievod sa bude v sobotu 2. marca od 14:00 konať aj v Komjaticiach. Začne na Námestí A.Cabana a pôjde od Obecného úradu okolo hotela a kostola Sv.Alžbety naspäť k reštaurácii U bambusa. Tam sa bude konať aj veselica s kultúrnym programom a občerstvením.

Jatov

V Jatove sa o zábavu na fašiangovej estráde a zábave postará spevácka skupina Jatovčanka. Oslavy sa odohrajú tiež v sobotu 2. marca v miestnom kultúrnom dome. Program vyvrcholí tanečnou zábavou od 20:00, očakáva sa aj vystúpenie dua Marek Bednár – Zuzana Hepnerová.

Veľké Lovce

Fašiangy sa budú oslavovať aj vo Veľkých Lovciach. Zábava sa rozprúdi 2. marca už od 9:23 v miestnom kultúrnom dome. Organizátormi sú obec, Miestny odbor Matice slovenskej a OZ Ľudový dom.

Maňa

V Mani si prídu na svoje hlavne seniori. Na 2. marca od 17:00 je prichystané ich stretnutie v dome kultúry pri hudbe Luda Kuruca a tradičnom fašiangovom pohostení.

V priloženej fotogalérii uvidíte, ako sa oslavovali Fašiangy v iných častiach Slovenska – v Hanušovciach nad Topľou (okres Vranov nad Topľou), Trnave, Vrátnej doline, Chtelnici (okres Piešťany), Krompachoch (okres Spišská Nová Ves), či Vranove nad Topľou.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fašiangová zábava v rôznych kútoch Slovenska
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM