Anton Hrachovský Samospráva

Ešte len druhý na Slovensku: V Zámkoch otvorili unikátny prírodný cintorín

V Nových Zámkoch pribudol na Slovensko zatiaľ atypický druh cintorínu. Ide o ekologickejšiu verziu klasického pochovávania zosnulých.

Ilustračný obrázok k článku Ešte len druhý na Slovensku: V Zámkoch otvorili unikátny prírodný cintorín
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Budovanie prírodných cintorínov je v posledných rokoch obľúbené predovšetkým v zahraničí. Teraz pribudla možnosť ekologického uloženia urny do zeme aj v Nových Zámkoch. Podľa informácií z radnice by malo ísť ešte len o druhý takýto cintorín na Slovensku. Ten prvý vznikol v roku 2017 vo Zvolene.

Druhý svojho druhu na Slovensku

„Pozostalí sa cez sviatok zosnulých presúvajú cez celé Slovensko, kumulujú odpad prinášaním umelých ozdôb, kvetov, vencov, ktoré často likvidujú v tomto dušičkovom čase. Svedčí o tom aj fakt, že v mesiacoch október a november stúpne naplnenosť kontajnerov na našom cintoríne na štvornásobok,“ uvádza hovorkyňa mesta Nové Zámky Petronela Bernáth.

„Pre tento účel bol v Nových Zámkoch, v areáli Cintorína Sv.Jozefa, vybudovaný prírodný cintorín na ploche približne 1200 m2. Zasadilo sa v ňom 85 stromov, viacero druhov zelene a položilo sa 880 m2 trávnatého koberca,“ pokračuje hovorkyňa.

Radnica tak vytvorila pre ľudí ekologický priestor, kam sa budú môcť mysľou vracať k príbuzným. K dispozícii sú aj lavičky, kde si bude možno v tichosti zaspomínať. Sviečky je možné zapáliť v jazierku a posledná rozlúčka vo forme ekologického pietneho aktu sa odohrá na mieste z dreva a samorastu.

„Náš úmysel bol podporiť ekologické myslenie ľudí v šetrnejšej forme spomienok. Ekologickú a rozložiteľnú urnu s popolom bude možné vložiť do zeme na vyčlenenom mieste. Bude možné na ňu zasadiť aj strom, trvalý porast, prípadne obľúbený kvet zosnulého,“ vysvetlila hovorkyňa mesta.

Ekologickejšia verzia cintorína

Ďalšou výhodou prírodného cintorína má byť odbúranie starostí s budovaním a upratovaním hrobových miest. Tiež sa na ňom využívajú čisto ekologické ozdoby, či už zo slamy, lístia alebo konárikov stromov, ktoré sa neskôr skompostujú.

„Tu nebude priestor na prinášanie kahancov v nadrozmerných plastových obaloch, ktoré končia v kontajneroch. Nehovoriac o fakte, že klasické sviečky obsahujú olovo v knôte a plast v obale. Na pálenie sviečok je tu vytvorené jazierko, na ktoré sa dajú uložiť sviečky bez parafínu, bez hliníka a plastu. Ekologické sviečky sú vyrobené z včelieho vosku, sójové, kokosové, hlavne bezodpadové a bez škodlivín,“

Prepožičanie miesta za účelom pietneho aktu je spoplatnené sumou 20 eur, následné uloženie urny do zeme je bezplatné.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Ekologický cintorín v Nových Zámkoch
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM