Viktória Botošová Rôzne

Dramatický december 89 v Zámkoch OBRAZOM: Charita pre Rumunov si žiaľ vyžiadala ľudský život

25 rokov dozadu manifestovali Novozámčania na Hlavnom námestí, kde aj zorganizovali verejnú zbierka šatstva a potravín pre trpiaci rumunský ľud. Ondrej Berta celý tento proces zdokumentoval. Pozrite sa, čo všetko nám povedal..

Ilustračný obrázok k článku Dramatický december 89 v Zámkoch OBRAZOM: Charita pre Rumunov si žiaľ vyžiadala ľudský život
Zdroj: Dnes24.sk

22. decembera 1989 o 17:30 sa konala solidarita s Rumunskom. V rámci protestnej manifestácie na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch, predkladajú MsKV a MNI občanom výzvu na pomoc Rumunsku. Občania manifestovali proti krvavým udalostiam v Rumunsku. Od rána 23.decembera sa na Hlavnom námestí konala verejná zbierka šatstva a potravín pre trpiaci rumunský ľud. Následne 24.decembera cestovala humanitárna pomoc do Temešváru. Z Nových Zámkov odišli do Rumunska dva naložené kamióny s posádkami, odovzdať vyzbierané jedlo a šatstvo. 25.decembera sa v Temešvári vykladali zásielky z Nových Zámkov a cestovalo sa späť. Ondrej Berta nám všetko vyrozprával dopodrobna.

Ako vznikla myšlienka zdokumentovať humanitárnu zbierku?

Keď som sa dozvedel, že na Hlavnom námestí sa koná zbierka na pomoc trpiacemu rumunskému ľudu, hneď som bol rozhodnutý zdokumentovať to, keďže som vtedy pracoval vo VUNAR-e. Pracoval som tam na obchodnom oddelení ako pracovník propagácie.

Ako prebiehala zbierka na námestí?

Občania nášho mesta sa spontánne prihlasovali s darovanými potravinami, šatstvom, ale aj s finančnými čiastkami. Na námestí sa uskutočnila aj zbierka peňazí, s ktorej sa ihneď urobil nákup potravín.

Prečo ste sa rozhodli pridať sa do výpravy z Nových Zámkov do Temešváru?

Keď boli kamióny naplnené, rozhodovalo sa o posádke, ktorá bude kamióny sprevádzať. Prihlásil som sa aj ja. Rozhodlo u mňa spolucítenie a nutnosť pomôcť. K presvedčeniu mi pridala aj dobrota Novozámčanov, ktorí prichádzali prispievať do zbierky ku kamiónom.

Náklad ste mali zložiť v Budapešti. Prečo nastala zmena?

Od nášho veľvyslanca v Maďarsku sme dostali informáciu, že v Makó bolo vytvorené stredisko pre československé zdravotnícke skupiny a kamióny, preto sme pokračovali v ceste. V kolóne, ktorá sa cestou vytvorila, boli kamióny, sanitky, nákladné, ale aj osobné autá. Z Nových Zámkov odišli dva kamióny, no obsah jedného nebol celkom vyťažený, preto sme náklad preložili na maďarské autá. Do Rumunska nakoniec odchádzal jeden kamión s vodičom Jánom Farkašom, tak som sa rozhodol pridať k nemu.

Ako prebiehal príchod do Rumunska?

24.decembra 1989 nás vítali rumunskí colníci. Srdečné vítanie nás sprevádzalo až do Temešváru. Na uliciach sme stretávali ľudí tešiacich sa zo slobody. Kolóna áut zastavila pri nemocnici, kde sa zažali vykladať najprv sanitky so zdravotníckym materiálom. Keď prišli ďalšie pokyny, odobrali sme sa do skladových priestorov na okraji mesta. Pri našej ceste dostal príves jedného kamiónu defekt a celá kolóna musela čakať, kým vodič opraví defekt. Žiaľ k oprave neprišlo, pretože na nás začali strieľať. Pri prestrelke zahynul vodič rumunského osobného auta.

Ako nakoniec skončila novozámocká zbierka?

Najprv sme odovzdali potraviny, ktoré boli roztriedené a uskladnené. Vykladali sme do noci. O jednej v noci sa v sklade opäť rozpútali prestrelky. Od vojakov sme sa dozvedeli, že chytili šiestich teroristov. Boli to členovia Securitate, s obrnenými transportérmi vybavenými s granátmi. Ich cieľom bolo prepadnúť centrálny sklad a zničiť potraviny a šatstvo. Ich pokus bol však zmarený a vojenská polícia ich zajala.

Podobné články

Nežná revolúcia v Nových Zámkoch nevypukla 17. novembra ako v Prahe či iných mestách, kde sa štrngalo kľúčmi, no napriek tomu k nám predsa dorazila. O zlomových okamihoch Novembra 89 deň, sme vás informovali v článku – Takto prebiehala revolúcia v Zámkoch. Na novembrové udalosti, zaspomínal aj známy DJ Čuky – Policajné kontroly a skúšky každé dva roky. A unikátne zábery Ondreja Bertu z Generálneho štrajku na Hlavnom námestí si môžete pozrieť pod týmto linkom – Pozrite si unikátne FOTO z Novembra 89!

Foto: Ondrej Berta

Humanitárna pomoc Rumunsku - Hlavné námestie Nové Zámky - Cesta do Temešváru
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM