Anton Hrachovský Samospráva

Dotácie sú zatiaľ odložené: Predstavitelia športu v Zámkoch o kritickej situácii

Novozámocké športové kluby podali žiadosti o dofinancovanie ich činnosti z mestskej pokladnice. Po rozprave poslancov preložil primátor tento bod rokovania na jún.

Ilustračný obrázok k článku Dotácie sú zatiaľ odložené: Predstavitelia športu v Zámkoch o kritickej situácii
Foto: Anton Hrachovský

Na aprílovom mestskom zastupiteľstve vystúpili s požiadavkou o navýšenie pravidelných dotácií z mestského rozpočtu aj predstavitelia novozámockých športových klubov – hokej zastupoval prezident klubu František Sucharda, futbal generálny manažér Peter Kováč, hádzanú hrajúci manažér Tomáš Straňovský.

Mestská rada neodporučila poslancom požadované dotácie schváliť. Hádzanári žiadali sumu 51 660 eur, futbalisti z FKM 50 000 eur, hokejový klub 200 000 eur. K tomu sa pridali žiadosti AEROKLUBu Nové Zámky (27 500 eur) a Športový klub nepočujúcich s požiadavkou 2704,93 eur, čo bola jediná položka, ktorú Mestská rada odporučila chváliť.

Primátor Otokar Klein nakoniec rozhodol o odložení tohto bodu s tým, že poslanecký zbor sa k nemu vráti na júnovom zastupiteľstve.

A tu sa dostávame do začarovaného kruhu. Kluby potrebujú v priebehu mája 2018 podať na príslušných športových zväzoch žiadosti o účasť v nasledovnom ročníku. Od žiakov až po seniorov. To sa robí ťažko, pokiaľ nemáte finančnú istotu na ďalšie obdobie. To nás zas privádza k problému poddimenzovanému financovaniu športu, ktoré ostalo často na pleciach miest a obcí. Ako v Nových Zámkoch. Mesto totiž už klubom schválilo dotácie, resp. ich časť a dofinancovanie chcú niektorí poslanci riešiť až keď bude známy celkový účet mesta za rok 2017.

Drahý šport

Na rokovaní poslancov vystúpil i prezident hokejového klubu HC František Sucharda, ktorý vzal pod svoje krídla aj Lokomotívu.

„Keď nedostaneme podporu od mesta, nedostaneme ju nikde,“ povedal šéf novozámockého hokeja a zároveň potvrdil, že klub narábal v sezóne 2017/2018 s rozpočtom 800-tisíc eur. Z toho 153-tisíc išlo podľa neho z mestskej pokladne. Zároveň pripomenul, že mestá ako Liptovský Mikuláš (460-tisíc), Detva (160-tisíc), Žilina (1 milión), Skalica (160-tisíc) či Dubnica nad Váhom (150-tisíc) dávajú do hokeja väčší objem peňazí. V Partizánskom a Skalici zase mesto prepláca všetky náklady spojené s hokejom, takže rodičia detí neplatia žiadne členské poplatky.

Kritická situácia

Pre nadchádzajúci ročník schválili poslanci hokejistom doteraz 68-tisíc eur. Toľko stoja podľa prezidenta klubu len brankárske výstroje pre mládežníkov. „Schválených 68-tisíc je pre klub likvidačné rozhodnutie. Preto sme podali dodatočnú žiadosť o podporu,“ nechal sa počuť František Sucharda. „Ak nedostaneme podporu mesta, nie je iná možnosť, len byť fackovacím panákom ligy,“ dodal Sucharda s tým, že si uvedomuje fakt, že financovanie športu a kultúry ostalo na pleciach slovenských miest.

„Situácia je kritická. Preto žiadame o podporu mesto,“ uzavrel prvý muž novozámockého hokeja.

Seniorský klub HC si podľa Suchardu vzal v minulej sezóne pod krídla výdavky na cestovanie mládeže. Ide o zhruba 30-tisíc eur, celkové náklady na detský hokej odhadol šéf klubu na vyše 100-tisíc. Podotkol, že vďaka Tisportlige vzrástol záujem detí o hokej a všetky vekové kategórie disponujú dostatkom hráčov (zhruba 200 registrovaných detí, ku ktorým treba prirátať zatiaľ neregistrovaných prípravkárov).

„Situácia je v dnešnom športe kritická. Veľmi ťažko sa zháňajú financie zo súkromných zdrojov, nie je iná možnosť, než ho podporiť akýmkoľvek, možným i nemožným spôsobom,“ pridal sa Tomáš Straňovský zastupujúci hádzanársky klub.

Dobrým prísľubom do budúcnosti by mohlo byť aj Suchardove tvrdenie, že v ročníku 2018/2019 by v extraligovom drese Nových Zámkov mohlo korčuľovať už 4–5 odchovancov.

Hlasy proti

„Myslím si, že podporovať profesionálov nie je na mieste, na druhú stranu podporovať šport detí by sme mali na 100%. Tým pádom by sa vedeli športové kluby nadýchnuť a preorientovať svojich sponzorov na podporu profesionálneho športu,“ vyslovil ako už niekoľkokrát v minulosti poslanec Ivan Katona.

Tentoraz sa však pridali i ďalší. „Nie je tu len šport. Je tu aj kultúra, ktorá je veľmi podhodnotená. Mohli by tu byť aj kultúrne združenia a spolky,“ ozvala sa poslankyňa a predsedníčka Matice slovenskej v Nových Zámkoch Mária Malperová odvolávajúc sa na prijaté VZN o mestských dotáciách. To umožňuje klubom žiadať dotáciu de facto len raz za rok.

Pridali sa aj ďalší. László Forró, ďalší z poslancov, priniesol výpočet o tom, koľko by sa mohlo za každoročné dotácie zaplatiť učiteľských platov či cestných renovácií.

Každý by rád dal. Vždy sa však nájde ale. Pritom problém s dotáciami by nemusel byť neriešiteľný. Už dávnejšie totiž predniesol poslanec Koloman Forró návrh, ktorým by sa dali ušetriť stovky tisíc eur na platoch členov a predsedov mestských komisií.

Kľúč na prerozdeľovanie nie je

Obohraná pesnička. Mesto nedisponuje kľúčom, resp. návodom, akým medzi športové kluby prerozdeľovať mestské financie. Neexistujú jasne stanovené pravidlá, ktorými by sa kluby mohli riadiť a prípadne, oprávnene žiadať aj vyššie dotácie. Niektorí poslanci navrhovali vypracovať kľúč podľa vzoru Nitry.

Aj zo strany klubov a združení v Zámkoch by sa dalo robiť určite viac. Pre niektoré to platí viac, pre iné menej. Nie však po športovej stránke, ide skôr o komunikáciu smerom von z klubu, ktorá na seba dokáže naviazať pozornosť komunít a tým pádom aj sponzorov. Pritom, netreba vymýšľať povestné koleso – stačí sa pozrieť do zahraničia a nechať sa inšpirovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM