Anton Hrachovský Samospráva

Dočkajú sa Zámčania moderných kontajnerov? Mesto zvažuje možnosti

Mesto Nové Zámky chce proti neporiadku na kontajnerových stojiskách bojovať modernými zariadeniami. Na výber je viacero variant.

Ilustračný obrázok k článku Dočkajú sa Zámčania moderných kontajnerov? Mesto zvažuje možnosti
Zdroj: TASR

Problém s kontajnermi sa stáva v našom meste čoraz viac pálčivejšou témou. Radnica tak uvažuje o inovovaní stojísk. Tie aktuálne predstavujú problém, okrem iného i z estetického hľadiska.

Za neporiadok často môžu aj samotní obyvatelia

Na doteraz poslednom stretnutí primátora Nových Zámkov s občanmi sa diskusia zvrtla aj na tému nevyhovujúcich kontajnerových stojísk v meste. Ich okolie vyzerá často nevábne, až odpudzujúco. Vo veľkej miere za to môžu i samotní obyvatelia. Poznamenal to aj primátor mesta Otokar Klein, pričom spomenul svoju poslednú skúsenosť pri návšteve 2. volebného obvodu.

„Ľudia kontajnery nezatvárajú. Z 50 kontajnerov bolo 47 úplne otvorených. Veľa bordelu vzniká tým, že smeti vyfúkne vietor a roznáša to po celom meste,“ povedal Klein s tým, že mesto sa venuje tomuto problému. Problém je vraj v tom, že ľudia vynášajú smeti mimo svojho obydlia.

Do úvahy prichádzajú aj polopodzemné kontajnery

Problém chce mesto riešiť využitím moderného riešenia. Do úvahy prichádzajú podzemné či polopodzemné kontajnery a uzamykateľné kontajneriská. Všetko má však svoje plusy a mínusy. Nové kontajneriská by mali zabrániť neprispôsobivým občanom, aby odpad vyberali a tiež vetru, aby ho rozfúkal. V niektorých mestách (napr. v Prešove) sa však napr. tento projekt s uzamykateľnými kontajneriskami neosvedčil.

Podzemné kontajneriská fungujú už vo viacerých slovenských mestách, ako napríklad v Liptovskom Mikuláši, Trnave či Moldave nad Bodvou. „Chceli by sme mať polopodzemné – zápustné kontajneroviská. Jediný problém, ktorý máme, je ten, že popod väčšinu aktuálnych kontajnerísk vedú siete – voda, kanalizácia, elektrina. Máme zmapovaných asi 10 firiem pre prípadnú realizáciu,“ povedal na stretnutí s občanmi Otokar Klein s tým, že v piatok sa aj s kolegami chystá do Valašského Meziříčí, kde podobný systém aj so zberným dvorom využívajú. Primátor zároveň dodal, že v pláne má viac takýchto návštev a tiež, že radnica už má prepočítané, že vybudovanie takéhoto odpadového systému by mesto stálo 1,5 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM