Anton Hrachovský Samospráva

Dočasné trhovisko bezplatné nebolo: Predávajúci mali platiť za nevyhnutnú réžiu

Konateľ spoločnosti Brantner a zároveň mestský poslanec Jaromír Valent vysvetľoval, prečo trhovnící počas rekonštrukcie platili, i keď avizované bolo niečo iné.

Ilustračný obrázok k článku Dočasné trhovisko bezplatné nebolo: Predávajúci mali platiť za nevyhnutnú réžiu
Foto: Anton Hrachovský

Rekonštrukcia novozámockej tržnice začala ešte v januári 2018, pôvodne mala byť ukončená k 1. aprílu. Z viacerých dôvodov však otvorila svoje brány až od júna. Po jej rekonštrukcii prišlo k zmenám poplatkov, ktoré musia trhovníci zaplatiť, aby mohli predávať. Náhradné trhové priestory počas rekonštrukcie neboli zadarmo, ako sa pôvodne avizovalo.

Dočasné trhovisko bezplatné nebolo

Predávajúci mohli počas rekonštrukcie využívať náhradné priestory. Mesto spolu s firmou Brantner, ako prevádzkovateľom tržnice, ešte v januári 2018 zriadilo dočasné trhovisko v amfiteátri na Pribinovej ulici. Neskôr rozšírilo dočasný priestor aj o parkovisko za tržnicou. Obe lokality mali byť podľa pôvodného Valentovho vyjadrenia poskytnuté trhovníkom zdarma. Bezplatné to nakoniec nebolo.

„Od začiatku roka až po ukončenie rekonštrukcie – teda do 1.6. – sme predajcom neúčtovali nič – hoci sme vytvorili náhradné parkovacie miesta na parkovisku a mestu sme platili za prenájom plochy v amfiteátri,“ vyjadril sa v júlovom čísle mestských novín Castrum Novum Valent.

„Keď niečo sľubujeme, tak to dodržme a hovorme pravdu. Jedná sa o trhovisko,“ predostrel problém s poplatkami na tržnici poslanec Laszló Forró. „Počul som tu rôzne čísla a predávajúci na trhovisku nakoniec potvrdili, že to, čo tu naposledy odznelo, nie je pravda,“ pokračoval Fórró a dodal, že trhovníci predložili aj doklady o platbách. V máji, počas rekonštrukcie, totiž platili podľa doložených účtov na náhradnom predajnom mieste 5,62 eura za stôl.

Platby za réžiu

Na jeho výčitku zareagoval konateľ prevádzkovateľa tržnice – firmy Brantner Jaromír Valent. „Chcem sa ospravedlniť za to, že som na poslednom zastupiteľstve tvrdil, že do 1. júna spoločnosť Brantner nevyberala poplatky resp. nájomné za stoly, ktoré boli umiestnené na amfiteátri resp. na parkovisku. Neodpovedal som na túto vec celkom korektne. Nevyberala nájomné. Tie poplatky, ktoré sa vyberali, súviseli s nákladmi na prevádzku tých trhových stolov,“ povedal Valent s tým, že spomínané náklady zahŕňali nájomné, poplatky hygiene či zvýšené výdavky za upratovanie.

„Ak si dobre pamätám, za toto obdobie boli náklady zhruba 1136 eur a vybralo sa 235 euro. No ospravedlňujem sa za nepresnú informáciu. Bolo to tým, že som myslel, že nebolo vyberané nájomné, boli iba refundované poplatky spojené s prevádzkou,“ pokračoval Valent, ktorý je zároveň novozámockým poslancom. Podotkol, že uvedenú sumu 1136 eur by Brantner nemohol dať do nákladov, ak by sa ňu nebol vystavený príjem, i keď malý.

„S novým trhovníckym poriadkom a poplatkami sa podarilo vyhnať malých drobných pestovateľov, väčšinou staré ženy z okolitých dedín. Už neprídu, pretože na to, aby svoj prebytok vedeli predať, musia z domu priniesť peniaze na to, aby vedeli zaplatiť za stôl,“ reagoval Laszló Forró na zvýšené poplatky a tiež na nemožnosť si prenajať polovicu stola, ktoré vstúpili do platnosti od júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM