Peter Sýkora Rôzne

Dobrovoľníci tvrdia: „Chceme čistejšie mesto “

Skupina mladých ľudí, ktorým vadí neustále znečisťovanie životného prostredia v meste Šurany sa rozhodla, že svojím úsilím prispeje ku krajšiemu, čistejšiemu a ekologickejšiemu obrazu mesta.

Zámery dobrovoľníckej skupiny sú jednoznačné. Prostredníctvom pravidelných akcií zbierania odpadkov chcú upozorniť na tento alarmujúci problém. Apelujú hlavne na mladú generáciu – na študentov. Uvedomujú si, že komunikácia s nimi na tému životného prostredia je niekedy ťažká. Svorne tvrdia, že sa im nepáči, čo robí a ako sa správa mladá generácia obyvateľov mesta. Sú netolerantní voči prírode, odhadzujú papiere a prázdne fľaše bez rozmýšľania. Aj z uvedeného dôvodu má skupina ambície šíriť osvetu na základných a stredných školách v Šuranoch. Napokon každý z nás je súčasťou tohto sveta, tak prečo ho nespraviť lepším?
**Mladí ľudia absolvovali už niekoľko „čistiacich“ akcií v meste Šurany. Stretávajú sa pravidelne, raz za týždeň. Počas zbierania odhalili aj závažné nedostatky, ktoré znečistenie nepriamo podporujú. V mnohých frekventovaných častiach mesta chýbajú smetné koše. Návaly odpadkov si potom odnášajú priľahlé chodníky, lúky alebo rieka Nitra. **Tá v poslednej dobe pôsobí ako skládka vecí rôzneho druhu.
Šurianski dobrovoľníci nemajú pre svoje konanie finančnú motiváciu. Často si od okoloidúcich vyslúžia iba pobúrené, posmešné alebo začudované pohľady. I napriek tejto nelichotivej odozve nestrácajú odhodlanie, vytrvalosť a vo svojej činnosti pokračujú ďalej.

Andrea Fialová

cistici
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM