Viktória Botošová Rôzne

Digitalizácia školského prostredia je veľkou výzvou: Digiškola na kolesách navštívi 18 miest, nevynechá ani Zámky

Digiškola na kolesách, alebo putovná digitálna učebňa navštívi 18 miest a nevynechá ani Nové Zámky. Žiakov čakajú ukážky práce s tabletom a s interaktívnou tabuľou. Kedy k nám digitálna učebňa zavíta a o čo pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Digitalizácia školského prostredia je veľkou výzvou: Digiškola na kolesách navštívi 18 miest, nevynechá ani Zámky
Zdroj: TASR

Digiškolu na kolesách – putovnú digitálnu učebňu, ktorá navštívi 18 miest na Slovensku, predstavil dnes minister školstva Juraj Draxler. Na prvej zastávke projektu v Trnave informoval, že v rámci národného projektu Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva dostali materské (MŠ), základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) 5680 digitálnych setov pozostávajúcich z interaktívnej tabule, projektora a notebooku.

Spolu 1029 ZŠ a SŠ je navyše vybavených kompletnými tabletovými učebňami, školy dostali 20 000 tabletov. Najviac ich smerovalo do Prešovského kraja.

Cieľom je priblížiť moderné technológie

Roadshow Digiškola na kolesách chce priblížiť možnosti vyučovania za použitia moderných technológií hlavne tým školám, ktoré zatiaľ tabletové učebne nemajú. Podľa projektovej manažérky Eriky Niepelovej na každej zastávke čakajú žiakov ukážky práce s tabletom, s interaktívnou tabuľou.

„Ale prísť do nášho kamióna a infokioskov môže aj verejnosť, napríklad rodičia, aby sa zoznámili s týmto spôsobom výučby svojich detí. Máme to nastavené presne na vek detí, ktoré prídu, môžu mať hodiny matematiky, geografie, jazykov. Môžu si to ochytať, vyskúšať, otestovať sa, porovnať s rovesníkmi,“ povedala Niepelová.

Náklady na vybavenie učební na školách vyšli na 26 miliónov eur, celkové náklady na projekt boli podľa jej slov 45 miliónov eur.

Projekt Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva je financovaný z prostriedkov Európskej únie a skončí v septembri 2015. Ministerstvo školstva sa bude snažiť získať v novom programovacom období, ako uviedol Draxler, ďalšie prostriedky pre školy, ktoré o tabletové učebne žiadali a nemohli byť uspokojené, a aj pre ďalších žiadateľov a ďalší rozvoj.

Projekt digitalizácie na školách prirovnal minister vynálezu papiera a jeho rozšíreniu. „Ľudia v bežnom živote používajú digitálne prostriedky, preto potrebujeme, aby ich mali deti na škole, aby sa nestávalo, že prídu domov a pracujú s niečím iným ako v škole,“ povedal.

Digitalizácia školského prostredia je veľkou výzvou

Digitalizácia školského prostredia je pre Slovensko veľkou výzvou. „V rámci Európy nie sme na tom podľa štatistík až tak zle, ale musíme sa snažiť do budúcna, aby deti mali k dispozícii to, čo je na trhu a čo je moderné, čo vedia využívať vo voľnom čase a mali by to využívať, ak sa dá, aj v škole,“ uviedol Draxler. Do akej miery to prispeje k zlepšeniu získavania zručností, obsahových vedomostí, už podľa neho záleží na tom, ako sa toho „vedia chytiť“ učitelia a do akej miery je digitálny obsah taký, že vedie k efektívnej výučbe.

Z Trnavy Digiškola na kolesách pokračuje 30. mája do Piešťan, potom do Nitry, Nových Zámkov a Dunajskej Stredy. Poslednými v rade sú Košice, kde príde 17. júna a Michalovce 18. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM