Viktória Botošová Správy

Detské nemocnice získali z projektu 34 inkubátorov: Život zachraňujúce prístroje pribudnú aj v Zámkoch

Spolu 14 slovenských detských nemocníc získa celkovo 34 inkubátorov v hodnote 600 000 eur. Vďaka zaujímavému projektu budú život zachraňujúce prístroje skvalitňovať životy detí aj v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Detské nemocnice získali z projektu 34 inkubátorov: Život zachraňujúce prístroje pribudnú aj v Zámkoch
Zdroj: TASR

Dohromady 14 slovenských detských nemocníc získa celkovo 34 život zachraňujúcich inkubátorov v hodnote 600 000 eur. Prvé z inkubátorov dnes – na Medzinárodný deň detí odovzdali Detskej fakultnej nemocnici (DFN) a Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Určené sú aj pre ďalšie nemocnice v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Trnave, Žiline a Martine.

Audiorozprávky pre dobrú vec

Projekt prebiehal od 11. mája, keď si zákazníci reťazca mohli zakúpiť za jedno euro jednu z troch audiorozprávok – Soľ nad zlato, Tri prasiatka a Janko Hraško. Výnos smeroval na zakúpenie inkubátorov, spolu s prístrojmi získajú nemocnice aj servisné prehliadky na obdobie desiatich rokov.

Prínos projektu ocenil aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, podľa ktorého je skĺbenie posolstva známych rozprávok s pomocou detským pacientom zmysluplné a má aj ďalší, pre deti obohacujúci rozmer.

„Podpora kvalitnejšieho poskytovania zdravotnej starostlivosti našim najmenším pacientom je vždy vítaná. Na Slovensku máme špecializované pracoviská, kde sú skúsení lekári, sestry aj zdravotnícky personál a moderná medicínska technika je veľkým benefitom, pretože dnes je rekonštrukcia nemocníc a zabezpečenie technickým vybavením takpovediac úlohou dňa,“ povedal.

Košická DFN získala tri inkubátory a jedno výhrevné lôžko, ďalšie tri inkubátory dostala UNLP. Podľa riaditeľky DFN Ingrid Urbančíkovej moderné prístroje nepochybne zlepšia kvalitu poskytovanie zdravotnej starostlivosti na špecializovaných pracoviskách.

Inkubátory pre novorodencov

Riaditeľ UNLP Milan Maďar konštatoval, že v nemocnici sa personál dvoch neonatologických pracovísk stará ročne o stovky patologických novorodencov. „Patria medzi ne prevažne predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, deti s rôznymi poruchami popôrodnej adaptácie, ako aj novorodenci s vrodenými vývojovými chybami. Náročný proces adaptácie pomáha novorodencom zvládnuť, okrem našich profesionálnych odborníkov, aj špeciálne prístrojové vybavenie,“ priblížil význam inkubátorov.

„Veríme, že tieto prístroje pomôžu zachrániť a skvalitniť životy tisícok detí, ktoré musia o to najdôležitejšie – zdravie tvrdo bojovať od svojich prvých chvíľ,“ uviedol dnes pri slávnostnom odovzdaní konateľ spoločnosti Lidl Slovenská republika Martin Nagy.

Zakúpené boli z výnosu projektu „Rozprávky, ktoré potešia všetky deti“, ktorý realizoval obchodný reťazec Lidl pod odbornou garanciou Ministerstva zdravotníctva SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM