Webnoviny - Rôzne

Daniari znefunkčnili možnosť online vyplnenia priznaní

Tri týždne pred konečným termínom na podanie daňových priznaní za minulý rok Daňové riaditeľstvo (DR) SR znefunkčnilo možnosť online vyplňovania tlačív daňových priznaní k dani z príjmov za minulý rok na svojej internetovej stránke.

Foto: SITA (WEBNOVINY) – Daniari síce sprístupnili tento týždeň novú offline aplikáciu na vyplnenie, tlač, prípadne zaslanie daňových priznaní s názvom eDane, pôvodná možnosť vyplnenia tlačív k dani z príjmov za rok 2010 na stránke daňového riaditeľstva je však už nefunkčná.

Ešte koncom februára daňové riaditeľstvo pritom tvrdilo, že nová aplikácia bude slúžiť ako alternatívne riešenie. „Riešenie elektronického vyplňovania daňových priznaní bude nasadené paralelne, teda bude alternatíva voči súčasnému portálu,“ uviedla 28. februára pre agentúru SITA Zuzana Bukovinská z kancelária generálneho riaditeľa DR SR. Pripravovanú offline aplikáciu na vyplňovanie daňových priznaní prezentovalo daňové riaditeľstvo ako alternatívne riešenie pre prípadné problémy s internetovým portálom. Agentúra SITA požiadala DR SR o vysvetlenie aktuálnej situácie.

Nová aplikácia eDane má zabezpečiť bezproblémovú dostupnosť aktuálnych daňových formulárov, možnosť ich vyplnenia, vytlačenia či prípadne zaslania elektronickou formou. Ako na stredajšej tlačovej besede informoval námestník pre ekonomiku a informatiku na Daňovom riaditeľstve SR Martin Lejtrich, aplikácia je integrálnou súčasťou portálu, ale zároveň ho kapacitne nezaťažuje. Nemali by sa preto opakovať problémy z minulého roka, keď mal portál daňového riaditeľstva v období podávania daňových priznaní výpadky. „Občan má k dispozícii tlačivá, ktoré najviac potrebuje pri styku s daňovým úradom, bez toho, aby pocítil akékoľvek výpadky portálu, má ich k dispozícii kedykoľvek v aktuálnej forme. Ten, kto je autorizovaný, ich môže podať aj cez elektronickú podateľňu,“ povedal Lejtrich.

Opatrenia na zjednodušenie a zefektívnenie elektronickej komunikácie občanov a firiem s daňovou správou sú podľa Lejtricha prechodné a týkajú sa len tohto roka. Budúci rok chce daňová správa predstaviť úplne nový portál. Na vytvorenie aplikácie e-Dane vrátane hardvérového vybavenia a na nový vizuál internetovej stránky vynaložilo Daňové riaditeľstvo SR takmer 40 tisíc eur.

Aplikácia na vyplnenie tlačív na internete umožňuje používateľom vyplniť daňové priznanie prostredníctvom interaktívneho webového formulára a jeho tlač vo forme, ktorá je v súlade so vzorom tlačiva vydaného Ministerstvom financií SR. Daňové riaditeľstvo odporúča daňovníkom využiť webové formuláre tlačív aj z dôvodu, že majú zapracované riadkové kontroly a obsahujú aj funkciu dosadenia odporúčanej hodnoty. Daňové riaditeľstvo zaznamenalo v minulom roku vo februári a v marci viaceré problémy s prevádzkou portálu. Odvtedy však podľa vyjadrení predstaviteľov DR SR vykonalo viaceré opatrenia s cieľom predísť ich opakovaniu.

Povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok majú do konca marca všetci daňovníci, ktorých zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli 2 012,85 eura. Daňovníci si pri podávaní daňových priznaní môžu uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane za minulý rok vo výške 4 025,70 eura, ak ich základ dane je rovný alebo nižší ako 15 387,12 eura. Právnické osoby a v tomto roku už aj fyzické osoby majú pritom možnosť do konca marca správcovi dane oznámiť posunutie lehoty na podanie daňového priznania a v novej lehote aj daň zaplatiť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM