Anton Hrachovský Samospráva

Daň za domáceho miláčika v Zámkoch po novom: Psíčkari zaplatia jednotný poplatok

Od roka 2020 dôjde v Nových Zámkoch k zmene poplatku za psa. Už nebude záležať na tom, či štvornohí miláčikovia žijú v byte alebo rodinnom dome.

Ilustračný obrázok k článku Daň za domáceho miláčika v Zámkoch po novom: Psíčkari zaplatia jednotný poplatok
Zdroj: TASR

V prípade dane za psa v Nových Zámkoch sa zmenila cena, resp. došlo k jej zjednoteniu. Kým v minulosti sa za psa žijúceho v byte platilo 40 eur ročne a za psa v rodinnom dome prípadne na chate iba 10 eur, po novom bude tento poplatok jednotný. Rozhodli o tom poslanci na decembrovom mestskom zastupiteľstve.

Daň za psa v Zámkoch sa zjednotí

K 9. októbru 2019 bolo v Nových Zámkoch podľa materiálu, o ktorom poslanci rokovali, evidovaných 2775 psov. V byte ich má podľa predloženého materiálu žiť 687 a až 1 730 je ich registrovaných v iných priestoroch (rodinné domy či chaty). 358 držiteľov psov je ťažko zdravotne postihnutých.

Poslanci schválili návrh stanoviť daň za psa na jednotných 20 eur za kalendárny rok. Ak primátor podpíše ich uznesenie, nové nariadenie nadobudne účinnosť od 1. januára 2020.

„Okrem eliminácie prípadov špekulatívneho zneužívania rozdielnych sadzieb dane za psa daňovníkmi – vlastníkmi psov, je potrebné uviesť aj pozitívny dopad na zníženie administratívnej záťaže a byrokracie pri správe dane za psa,“ uvádza sa v dôvodovej správe schváleného návrhu.

Daň sa platí za psa staršieho ako 6 mesiacov, chovaného alebo držaného fyzickou alebo právnickou osobou na území mesta Nové Zámky.

Od dane za psa sú oslobodení držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Zastupiteľstvo schválilo aj pozmeňujúci návrh poslanca Podbehlého na podmienky pre zníženie dane o 50 %. Nárok naň majú napríklad občania, ktorých príjem je nižší než životné minimum. Ďalšou takouto skupinou sú ľudia starší ako 62 rokov, s ktorými nežije v domácnosti ďalšia osoba a tiež tí, ktorí si osvojili psa z útulku.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM